Dežer: Put ka EU neće biti lak

Prioritetni zadaci

Dežer: Put ka EU neće biti lak

Politika -
Nije lako se pridužiti EU - to je veoma težak zadatak, postaje sve teže, ne zato što menjamo ciljeve, već zato što učimo na iskustvima. Moramo zainteresovati same građane za to. To je u interesu i vaše zemlje i samih građana, naveo je šef Delegacije EU

NOVI SAD - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas u Novom Sadu da su prioritetni zadaci koje Srbija treba da ispuni na putu ka Evropskoj uniji vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, finansiranje medija i poštovanje manjinskih prava.

Dežer je na skupu "Četiri motora u okviru EU strategije za Dunavski region" u zgradi Vlade Vojvodine rekao da put Srbije ka EU neće biti lak, jer je takva priroda tog procesa, ali je poruka jasna: "EU želi Srbiju u svojim redovima".

"Nije lako se pridužiti EU - to je veoma težak zadatak, postaje sve teže, ne zato što menjamo ciljeve, već zato što učimo na iskustvima. Moramo zainteresovati same građane za to. To je u interesu i vaše zemlje i samih građana", kazao je Dežer.

Dodao je da je za Srbiju dodatan uslov bila normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Ko bi mogao zamisliti da će se premijeri Tači i Dačić sastajati na redovnoj osnovi? I to je način na koji EU funkconiše. Predsednik (Tomislav) Nikolić je bio danas u Zagrebu i imao je zvaničan doručak sa (Ivom) Josipovićem. I to je način na koji EU funkcioniše", poručio je Dežer.

Dodao je da je potrebno pomirenje u regionu sa mnogo problema nasleđenih iz ratova 1990-ih godina.

"Dosta ostaje da se uradi, ali pre pet godina Beograd je bio na svim TV-stanicama zbog napada na američku, nemačku, hrvatsku ambasadu, a pre dva dana otvoreni su pregovori sa Srbijom. Nije bilo lako doći do toga", rekao je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track