ILI DOGOVOR ILI IZBORI: Dačić odlučuje o sudbini Vlade Srbije
Foto: Marina Lopičić

Temeljna rekonstrukcija Nemanjine 11

ILI DOGOVOR ILI IZBORI: Dačić odlučuje o sudbini Vlade Srbije

Politika -
Dačić mora da se „zahvali“ Obradoviću ili Mrkonjiću, jer su i naprednjaci spremni da se odreknu svojih kadrova; Na sednici Predsedništva SNS već su razmatrani izveštaji o radu državnih sekretara, ministara i direktora JP

BEOGRAD - Biće teški pregovori.Lideri vladajuće koalicije, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, sastaće se u subotu kako bi obavili prvu rundu razgovora o rekonstrukciji Vlade, a razgovori neće biti nimalo laki.Kako saznaje Kurir, Dačiću će na sastanku biti predočeno da mora da se odrekne ministara Žarka Obradovića i Milutina Mrkonjića, budući da je i SNS spreman da eliminiše svoje loše kadrove.Pritisak na Dačića- Predsedništvo SNS već je razmotrilo izveštaje ministara, direktora javnih preduzeća, pomoćnika ministara, državnih sekretara... Vučić nije zadovoljan radom troje-četvoro ministara iz SNS, njihova imena već su se pominjala u medijima, a tu vrstu zrelosti očekuje i od svojih partnera. Dinkić nije toliko značajan jer Vlada i bez URS može da opstane - kaže izvor Kurira i dodaje:- Najveći pritisak je na Dačiću jer se očekuje da smeni Mrkonjića, kome mnogi zameraju što je, kako je sam priznao, komunista i voli Slobu, i(li) Obradovića zbog afere s testovima za prijemni.Dačića će to, dodaje naš izvor, staviti u nezgodnu poziciju zbog situacije unutar SPS, odnosno toga što Mrkonjić kao stari vuk ima mnogo simpatizera u stranci. Zasad se čini da Dačić nije spreman da se odrekne ni Mrkonjića ni Obradovića. SPS je, naime, juče osudio „neprincipijelnu i brutalnu kampanju“ koja se vodi protiv Žarka Obradovića i od nadležnih organa zatražio da reaguju u skladu sa ovlašćenjima. Ukoliko Dačić ne pristane da se odrekne svojih kadrova, postoji mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.- Vučić to nikako ne bi želeo, budući da nas čeka mnogo posla u vezi s primenom briselskog sporazuma i pripremom pregovora sa EU. Jednostavno, nije trenutak za izbore, ali s druge strane, ne želi da pristane na „kozmetičku“ rekonstrukciju kabineta. Sve će biti jasnije od subote, ali velike su šanse da će se Vučić i Dačić dogovoriti budući da su njih dvojica u odličnim odnosima - kaže izvor Kurira.Posle prvog sastanka, i SNS i SPS će tokom sledeće nedelje održati sednice glavnog odbora svojih stranaka, na kojima će precizirati koje ministre, državne sekretare i direktore javnih preduzeća treba zameniti.- Vrlo je moguće da će SNS smeniti dva ministra, a URS i SPS po jednog. Uz to, biće smenjeno bar 15 pomoćnika ministara i direktora JP - zaključuje izvor Kurira.SPS je za dogovorSavetnik premijera Ivica Tončev kaže da su odnosi između Vučića i Dačića na najvišem nivou. On veruje da će biti postignut dogovor o rekonstrukciji Vlade.- Mi u SPS vrlo smo svesni toga kolika je moć Vučića, kao i da je rejting SNS prešao 35 odsto. Svako zna svoj posao i tu nema neslaganja. Priče o navodnom rivalitetu su netačne i zlonamerne - kaže Tončev. Cvijan kaže da veoma poštuje rad i Vučića i Dačića jer su značajno doprineli evropskom putu.- Iz poslaničkog ugla, saradnja njih dvojice bila je odlična - kaže Cvijan.

Ministri u opasnoj zoni♦ Alisa Marić (SNS) ministarka omladine i sporta♦ Bratislav Petković (SNS) ministar kulture i informisanja♦ Milan Bačević (SNS) ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ♦ Milutin Mrkonjić (SPS) ministar saobraćaja♦ Žarko Obradović (SPS) ministar prosvete ♦ Verica Kalanović (URS) ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Smanjuju broj resora?Rekonstrukcija Vlade neće biti samo kadrovska već i strukturna, te se ne isključuje mogućnost i da se neka ministarstva pripoje drugim resorima. U tom slučaju, kaže izvor Kurira, doći će i do promene koalicionog sporazuma.

Dinkić smenjuje pomoćnikeKako Kurir saznaje, Mlađan Dinkić je pre svega nezadovoljan radom Miodraga Miljkovića, državnog sekretara u MUP.- Najverovatnije da neće preživeti predstojeću rekonstrukciju jer gotovo da ništa nije radio. Ista sudbina smeši se i državnim sekretarima u Dinkićevom ministarstvu, Ljubiši Milosavljeviću i Goranu Petkoviću - navodi izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track