Grubješić: Restrukturiranje javnih preduzeća je neophodno

Grubješić: Restrukturiranje javnih preduzeća je neophodno

Politika -
Potpredsednica Vlade Srbije Suzana izjavila je danas da je neophodno restrukturiranje svih JP koji gomilaju gubitke i da je zato i raspisano na desetine konkursa za izbor direktora

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić izjavila je danas u parlamentu da je neophodno restrukturiranje svih javnih predizeća koji gomilaju gubitke i da je zato i raspisano na desetine konkursa za izbor direktora.

"Nephodno je restrukturiranje javnih preduzeća koji gomilaju gubitke i vlada je raspisala na desetine konkursa sa izbor direktora, pa i za direktora Puteva Srbije. Danas je formiran i nadzorni odbor tog preduzeća, a zašto to ranije nisu učinili ne znam", rekla je Grubješićeva.

Ona je tokom rasprave o predloženom zakonu kojim se dug JP Putevi Srbije pretvara u javni dug rekla da se "stalno kukanje da država najviše duguje ne isplati, jer postoje računi i spisak dospelih obaveza".

"Država je ostala dužna svima, na republičkom i na lokalnom nivou, i zato smo doneli zakon o rokovima plaćanja od 45 dana i nadam se da od sada više neće postojati dilema da li neko mora da poštuje zakon, pa tako i da Putevi Srbije moraju da plaćaju PDV", dodala je ona.

Grubješićeva je objasnila i da je inicijalna procena dugovanja zdravstvenih institucija veledrogerijama od 13 milijardi dinara smanjena na 4,9 milijardi kada su sabrani računi.

Prema njenim rečima, kada su zatražene fakture koje su dostavljene do 31. marta i kada se sve sabralo, ispostavilo se da je dug dva i po puta manji od inicijalne procene i da je isti slučaj i s dugovanjima putarima. Ona je poslanicima prenela da se na sastancima s putarima tvrdilo da je dug osam ili devet milijardi dinara, ali da se, kada su pregledani računi, ispostavilo da je taj dug 1,35 miliajardi dinara.

"Jasno je da je potrebna ozbiljana rekonstrukcije javnih preduzeća, jer sa ovakvim koja gomilaju dugove više ne možemo da izdržimo", zaključila je potpredsednica vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track