VUČIĆEV ULTIMATUM: Dačiću da smeniš ministre ili idemo na izbore

EKSKLUZIVNO Otkrivamo detalje sa sednice Predsedništva SNS

VUČIĆEV ULTIMATUM: Dačiću da smeniš ministre ili idemo na izbore

Politika -
Bez milosti naprednjaci najavljuju smene ministara kulture, odbrane i sporta, a od SPS i URS traže da smene po dva ministra

BEOGRAD - Napravili konačan spisak za rekonstrukciju.SNS je spreman da u predstojećoj rekonstrukciji Vlade da čak tri svoja ministarstva - odbranu, kulturu i sport, a koalicioni partneri, pre svih SPS, imaju rok od pet dana da se odluče kog će smeniti ili će se ići na izbore!Vučićeva ostavka- Sednica je bila prilično dramatična. Aleksandar Vučić analizirao je rad svih ministara iz redova SNS i dogovoreno je da naprednjaci daju resor kulture i sporta, a Vučić je spreman da podnese ostavku na mesto ministra odbrane! URS će morati da se odrekne dvojice ministara ili pak da se odreknu barem jednog resora, odnosno da daju privredu. I SPS će morati da žrtvuje dva ministra, a za to imaju rok od četiri, najviše pet dana. Ako na to ne pristanu, dogovor je da se ide na izbore - kaže izvor Kurira iz SNS.Leti Foto ToniPrema rečima našeg sagovornika, Vučić je na petočasovnoj sednici analizirao rad svih ministara, a posebno se osvrnuo na rad ministra kulture Bratislava Petkovića- Vučić je bio izuzetno oštar kad je počeo da govori o njemu. Gotovo je grmeo: „U njegovom ministarstvu ne zna se ni ko pije ni ko plaća!“. S druge strane, Vučić je uzdržano pohvalio rad ministra poljoprivrede Gorana Kneževića i prirodnih resursa Milana Bačevića, uprkos negativnim medijskim napisima o njima dvojici. Kako je objasnio, iako su obojica imali propuste u radu, njihovo ministarstvo ima dobar tim ljudi i zajedno rade solidno, a za Bačevićev projekat za iskopavanje nikla u Srbiji rekao je da je u načelu sasvim u redu - dodao je naš sagovornik.Prema njegovim rečima, na spisku za smenu je i Aleksandar Nikolić, poznatiji kao Foto Toni, koji je trenutno na poziciji državnog sekretara u Vučićevom ministarstvu. Vučić je posle sastanka novinarima saopštio: Smena pomoćnika- Razgovarali smo o personalnim rešenjima i nije postignuta puna saglasnost o svim pitanjima. Imena ministara koji će biti zamenjeni predložiću na sastanku Glavnog odbora stranke u subotu jer me je Predsedništvo ovlastilo - naglasio je Vučić i dodao da će među „rekonstruisanima“ biti i direktori najvećih javnih preduzeća i oko 20 državnih sekretara i pomoćnika ministara.

Ime pregovarača za dva-tri danaNa sednici Predsedništva razgovaralo se i o tome ko bi mogao da bude glavni pregovarač sa EU, ali lider SNS nije želeo da javno iznese imena mogućih kandidata.- Biće poznat za dva-tri dana. Kriterijum sigurno nisu bili medijski napisi - diplomatski je odgovorio.I Vučić potvrdio: Moguća rotacijaLider SNS je, kao i premijer Dačić, potvrdio da može doći do rokade ministarstava, uz napomenu da to neće biti urađeno tako kao da neko trguje, već kroz izmene Zakona o vladi i Zakona o ministarstvima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track