Vulin u Velikoj Hoči: Vlada će se jasno izjasniti o kosovskim izborima
Foto: Tanjug

Vulin u Velikoj Hoči: Vlada će se jasno izjasniti o kosovskim izborima

Politika -
Prerano je da se govori o eventualnim preprekama kada je u pitanju jedinstvena izborna lista i jedina prepreka je poslovično nejedinstvo Srba, naveo je direktor Kancelarije za KiM

VELIKA HOČA - Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da će se Vlada Srbije jasno izjasniti o održavanju predstojećih lokalnih izbora na Kosovu i formiranju jedinstve srpske lista za učešće na njima.

"Prerano je da se govori o eventualnim preprekama kada je u pitanju jedinstvena izborna lista i jedina prepreka je poslovično nejedinstvo Srba", kazao je Vulin, koji je danas prisustvovao liturgiji u manastiru Svetih Kozme i Damnjana u Zočištu kod Velike Hoče.

Vulin je poručio i da će "oni koji budu glasali na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji moći će da glasaju s dokumentima Republike Srbije, a sva komunikacija će se obavljati preko OEBS-a".

Na pitanje kako će ubediti Srbe da izađu na kosovske izbore raspisane za 3. novembar, on je poručio da razume svaku sumnju i zabrinutost, ali da nema nameru nikoga da ubeđuje.

"Mi imamo samo jedan interes i jedan pravac. Država Srbija je ovde da ostane, država Srbija nalazi puteve kako da ostane na Kosovu i Metohiji", kazao je Vulin.

On je kosovske Srbe pozvao na jedinstvo, jer, kako je ocenio, samo jedinstveni mogu opstati i ostati oni koji su sada na Kosovu, kao i oni koji žele da se tamo vrate.

"Zočište je svedok velikog stradanja, a sada i velike obnove. Porta puna svečara ukazuje da Srbi obnavljaju svoj život ovde, a suština jeste da se obnovi život Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Vulin nakon liturgije u manastiru Svetih Kozme i Damnjana u Zočištu kod Velike Hoče.

On smatra da Srbi obnovu mogu postići samo jedinstveni, i politički i ekonomski i duhovno. Vulin je kazao i da Srbi severno i južno od Ibra moraju da žive kao jedan narod, jer to i jesu, i da moraju da budu jedinstveni sa Vladom Srbije, bez čega, kako je rekao, njihov opstanak na Kosovu nije moguć.

U manastiru Svetih besrebrenika Kozme i Damjana u Zočištu nadomak Orahovca danas je svetom arhijerejskom liturgijom obeležena manastirska slava.U ovaj manastir, koji je bio razrušen 1999. godine, ne dolaze samo Srbi već i Albanci i pripadnici drugih veroispovesti koji u manastiru traže isceljenje a monasi su se u Zočište vratili 17. oktobra 2004. godine.Prema predanju, Zočište datira iz 11. veka a pominje se u poveljama Svetog kralja Stefana Dečanskog.Tokom boravka u pokrajini, Vulin će u Velikoj Hoči obići Dečansku vinicu, u kojoj se proizvodi vino sa tog područja, najavila je Kancelarija za KIM.Dečanska vinica se nalazi u okviru kompleksa Crkve "Svetog Stefana" koji pored nje obuhvata i crkvene konake.Konaci su namenjeni monasima manastira Visoki Dečani, koji rukovode obradom vinograda na tom području, a rekonstruisani su sredstvima Kancelarije za KIM, navodi se u saopstenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja