FILE U BEOGRADU: Sa državnim vrhom o EU pregovorima

Dvodnevna poseta

FILE U BEOGRADU: Sa državnim vrhom o EU pregovorima

Politika -
Pregovarački okvir za Srbiju uključiće i normalizaciju odnosa sa Prištinom, uglavnom u okviru zasebnog poglavlja 35, a tako se izbegava da sva poglavlja budu opterećena pitanjem Kosova

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu. File će sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati o budućim koracima Srbije na putu ka EU.

File je, uoči posete Beogradu, rekao da je posle odluke o otvaranju pregovora, počela odlučujuća nova faza u odnosima Srbije i EU.

"Proces evropskih integracija će od sada postati 'opipljiviji' administraciji, građanskom društvu, poslovnim ljudima, studentima, istraživačima i srpskom društvu u celini, u stvari svim građanima Srbije, i to u mnogim aspektima njihovih svakodnevnih života", izjavio je File.

Fileov portparol Peter Stano rekao je da komesar dolazi da razgovara sa predsednikom Srbije, Vladom i članovima parlamenta o aktuelnoj situaciji i narednim koracima u vezi sa novom fazom u koju Srbija ulazi u pregovorima o pristupanja EU.

File je 2. jula uputio nacrt pregovaračkog okvira na konsultacije nadležnim službama EU, a posle konsultacija, finalna verzija nacrta naći će se pred zemljama članicama 26. jula.

Pregovarački okvir za Srbiju uključiće i normalizaciju odnosa sa Prištinom, uglavnom u okviru zasebnog poglavlja 35, a tako se izbegava da sva poglavlja budu opterećena pitanjem Kosova.

Nacrt predviđa da u slučaju da se proceni da nema dovoljno napretka u oblastima vladavine prava ili u normalizaciji odnosa sa Kosovom, EU može odlučiti da zaustavi pregovore i u svim u drugim poglavljima.

http://www.youtube.com/watch?v=ne4MPscNC7s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track