Šarović: Šešelj stiže u oktobru, Srbija će da se trese
Foto: Kurir

Vrtaća se lider radikala

Šarović: Šešelj stiže u oktobru, Srbija će da se trese

Politika -
Haški tribunal je za 30. oktobar zakazao izricanje prvostepene presude lideru radikala, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu od 1991. do 1993.

BEOGRAD - Nemanja Šarović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, očekuje da će se lider radikala krajem oktobra vratiti u Srbiju i ističe da će njegov povratak izazvati veliki potres na srpskoj političkoj sceni.Šarović tvrdi da će povratak Šešelja uticati na pad rejtinga naprednjaka.

- Njegov povratak izazvaće veliki potres na srpskoj političkoj sceni. Naprednjaci, odnosno njihovi lideri, svoju popularnost su 18 godina gradili upravo na ideologiji SRS-a, kojeg su se potom potpuno odrekli - tvrdi Šarović. Šarović navodi da su Šešelju zabranjene sve posete, a od juče i privatne, odnosno porodične, koje bi jedino bile moguće ako bi im prisustvovao neko iz Tribunala, ali da je Šešelj „taj uslov odbio jer je diskriminatorski“.- Interesantno je da se svaki put kad se bliže izbori u Srbiji sprovode restriktivne mere jer se plaše da bi svojim izjavama mogao da utiče na birače - naveo je Šarović.Haški tribunal je za 30. oktobar zakazao izricanje prvostepene presude lideru radikala, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu od 1991. do 1993. U završnoj reči, u martu prošle godine, tužioci su zatražili da bude proglašen krivim i da mu bude izrečena kazna od 28 godina zatvora.Šešelj, koji se brani sam, zatražio je da bude oslobođen zato što „nema nikakvog osnova“ za osuđujuću presudu. Inače, suđenje lideru radikala počelo je u novembru 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U pritvoru je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track