Drecun: Jedinstvena lista čuva srpske opštine

Izbori na Kosovu

Drecun: Jedinstvena lista čuva srpske opštine

Politika -
Ako Srbi ne izađu na izbore, rukovodstvo Zajednice srpskih opština činiće Albanci, Bošnjaci i druge liste, i oni će upravljati životom srpske zajednice na Kosovu

BEOGRAD - Na izbore na Kosovu treba da izađe jedinstvena srpska lista, iza koje bi stao zvanični Beograd, što bi smanjilo šansu da Priština ima uticaj na Zajednicu srpskih opština, rekao za predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Ako Srbi ne izađu na izbore, rukovodstvo Zajednice srpskih opština činiće Albanci, Bošnjaci i druge liste, i oni će upravljati životom srpske zajednice na Kosovu, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i poručio da bi na izbore trebala da izađe jedinstvena srpska lista iza koje bi stao Beograd.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun podseća da se Srbija prihvatanjem briselskom sporazuma jasno opredelila za lokalne izbore i Zajednicu srpskih opština."Što se stava Srbije tiče nije bilo dileme da li izaći na izbore. Prihvatanjem sporazuma u Briselu i njegovom verifikacijom u Skupštini mi smo se jasno opredelili za održavanje izbora i stvaranje Zajednice srpskih opština", rekao je Drecun.

Na sastanku državnog vrha i predstavnika Srba sa Kosova došli su do izražaja objektivni strahovi kod naroda na Kosmetu, rekao je Drecun i naglasio da se kod onih koji ne bi izašli na izbore nije videla izlazna strategija "šta posle eventualnog bojkota izbora".Ako bi Srbi sa Kosova bojkotovali izbore, Zajednicu srpskih opština formirale bi liste Albanaca, Bošnjaka i druge koje bi osvojile najviše glasova.

"Međunarodna zajednica će priznati izbore koliko god ljudi da izađe. Kada je u pitanju sever Kosova sigurno će izaći Albanci koji žive u pojedinim mestima, izaći će Bošnjaci i možda neka srpska lista. Možda bismo imali liste koje su pod prikrivenim uticajem Prištine, odnosno Hašima Tačija", objasnio je Drecun.

Predsednik Odbora za KiM upozorava da bi onda te liste postavile rukovodstvo Zajednice srpskih opština, raspolagale njenim sredstvima, raspolagale sa oko 3.500 radnih mesta, i odlučivale o ekonomskom životu, zdravstvu, obrazovanju i svemu drugom.

Drecun je istakao i da na lokalne izbore na Kosovu treba da izađe jedinstvena srpska lista, iza koje bi stao zvanični Beograd. "To bi dalo snagu budućoj Zajednici srpskih opština i smanjilo šansu da Priština ima uticaj na tu Zajednicu", rekao je Drecun. Izlaskom na izbore i formiranjem Zajednice srpskih opština po prvi put imali bismo entitet koji je priznat od svih, istakao je Drecun.

"U pitanju je i ono što bismo prvi put dobili na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga, a to je da jedan srpski entitet bue priznat od svih, i od Prištine i od međunarodne zajednice, a da Srbija nije morala da prizna jednostrano proglašenu secesiju. To bi bilo geopolitičko sidro kojem bi Srbija mogla da ojača svoje prisustvo na KiM" rekao je Drecun.

Drecun je dodao da veruje da će protivnici učešća na kosovskim izborima promeniti stav jer je, kako kaže, u pitanju "ne samo preživljavanje Srba na Kosovu i Metohiji, nego i prosperitet srpskog naroda".

http://www.youtube.com/watch?v=IUORwSYwFWk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track