Vojvodina dobila šefa diplomatije?!
Foto: Beta

Sitnim koracima ka velikim autonomaškim ciljevima

Vojvodina dobila šefa diplomatije?!

Politika -
Branislav Bugarski je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, ali suštinski se ponaša kao ministar spoljnih poslova Vojvodine, prenose austrijski mediji

BEOGRAD - Na svoju ruku.Vojvođanska vlada izgleda vodi sopstvenu politiku, nezavisno od državne politike Srbije, o čemu svedoči i slučaj Branislava Bugarskog, koji je, prema pisanju austrijske štampe, u suštini ministar spoljnih poslova Vojvodine, samo što zvanično ne može da ponese tu titulu. Bugarski, inače, po funkciji zvanično pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.Nedovoljno moći- On se može opisati kao ministar spoljnih poslova Vojvodine, ali to zvanično nije, na njegovoj vizitkarti piše pokrajinski sekretar. Potrebno je poznavati noviju srpsku i jugoslovensku priču da bi se razumelo zašto je 37-godišnji Bugarski u Novom Sadu veoma dobar ministar inostranih poslova, a u Beogradu samo sekretarica - piše Prese pod naslovom „Skoro ministar inostranih poslova“.Austrijski dnevni list dalje navodi da je Vojvodina i pod bivšim jugoslovenskim i srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem očuvala široku autonomiju, kao i da je posle usvajanja novog Statuta pokrajine 2009. godine poboljšan status tog „regiona na Dunavu“.- Ali pokrajinska vlada još nema moći koliko bi želela. Ne može da potpisuje međudržavne sporazume, već samo regionalne - dodaje Prese.Bugarski, podseća taj list, bio je direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini i poznat je i van granica zemlje, posebno u zemljama EU.- Vojvodina ima mnogo toga da ponudi i po razumnoj ceni - rekao je Bugarski za Prese i dalje konstatuje da Beograd optužuje severnu pokrajinu za secesionističke težnje.Spor oko broja - Zvanični predstavnik Vojvodine u Briselu još nije odobren, ali oni se mogu nazvati samo „Kancelarija za vezu“. Spor je i oko finansija, političari iz Vojvodine traže najmanje sedam odsto nacionalnog budžeta - piše list, a Bugarski im objašnjava da su ranije u Beogradu uvek morali da razgovaraju koliko je tačno sedam odsto.

Nismo se razumeliU razgovoru za Kurir Bugarski kaže da se nije predstavio kao ministar jer to nije pristojno!- Nisam se predstavio kao ministar spoljnih poslova Vojvodine. To, pre svega, nije pristojno. Rekao sam da sam pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju. Pitali su me čime se konkretno bavim. Pričao sam da uspostavljam odnose s drugim regijama radi bolje saradnje... I oni su konstatovali „pa, skoro ministar spoljnih poslova“. Stav Vlade Vojvodine je jaka Srbija spolja, a iznutra slobodna i liberalna - kaže Bugarski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track