TAČI U PANICI: Jedinstveni Srbi preuzeće Kosovo!
Foto: Kurir

Priština protiv ujedinjenja Srba pred izbore

TAČI U PANICI: Jedinstveni Srbi preuzeće Kosovo!

Politika -
Opcije Ujedinjeni Srbi na izborima mogu da osvoje i 30 odsto glasova. Ovo bi značilo da će uticati na donošenje svih odluka u Prištini

BEOGRAD - Drma ih strah od Srba.

Premijer takozvane republike Kosovo Hašim Tači pokrenuo je ozbiljnu propagandnu mašineriju kako bi odgovorio Srbe od ideje da na lokalne izbore izađu na zajedničkoj srpskoj listi.Kako tvrdi Kurirov izvor blizak vladi u Prištini, Tači je u ozbiljnoj panici jer je svestan toga da bi ujedinjeni Srbi mogli ne samo da osvoje apsolutnu većinu u opštinama na severu, gde su i inače u većini, nego bi mogli da osvoje većine i u mnogim opštinama na jugu KiM. Takvi rezultati bili bi uvod u zajednički nastup Srba i na svim budućim kosovskim izborima, a konačan rezultat mogao bi da bude osvajanje čak do 30 odsto mesta u Parlamentu Kosova.- Pravo glasa na lokalnim izborima 3. novembra imaju svi Srbi rođeni na KiM. Na tim i sledećim izborima mogli bi da osvoje dovoljan procenat glasova da nijedna odluka na Kosovu ne bi mogla da prođe bez Srba. Praktično, to bi značilo odlučivanje, postavljanje i kontrolisanje gotovo svih institucija na KiM. Tači na svaki način hoće to da izbegne - objašnjava naš izvor.On dodaje da se Tači i njegova vlada svim silama trude da sabotiraju izlazak Srba na izbore i navijaju da na glasanje izađe svaka stranka za sebe, naročito jer posle izbornih rezultata međunarodna zajednica ne bi mogla da utiče na legitiman izbor predstavnika u parlamentu.Tako je Tačijev zamenik i lider SLS Slobodan Petrović nedavno otvoreno poručio da zajednička lista na kosovskim izborima nije potrebna!- Ovo nije referendum, nego su lokalni izbori. Jedna izborna lista nema nikakvu svrhu. Protiv koga bi ta jedinstvena izborna lista bila? - rekao je Petrović.Da Albancima nikako ne odgovara jedinstvena srpska lista, potvrđuje i Tačijev savetnik za spoljne poslove Azem Vlasi, koji tvrdi da bi, sa stanovišta Albanaca i njihovih predstavnika, bilo bolje kad bi Srbi na izbore izašli s na posebnim listama.- Svejedno je kako će Srbi izaći na izbore, ali ipak smatram da je bolje da izađu s više lista, jer će se napraviti šira lepeza - rekao je Vlasi za Kurir.Na pitanje šta ako Srbi osvoje skoro 30 odsto glasova i pokažu da u budućnosti mogu da zauzmu ogroman broj mesta u parlamentu, Vlasi kaže da to „svakako ništa ne bi značilo“.- To ne bi bilo dobro jer bi Srbi bili uvek blokirani u parlamentu i automatski ne bi imalo nikakvog značaja - rekao je Vlasi.

Slobodan Petrović: Zajednička lista na kosovskim izborima nije potrebna!
Slobodan Petrović: Zajednička lista na kosovskim izborima nije potrebna!

Azem Vlasi: Svejedno je, ali je ipak bolje da Srbi izađu posebno na izbore
Azem Vlasi: Svejedno je, ali je ipak bolje da Srbi izađu posebno na izbore

Albanci su se uvek plašili ujedinjenja SrbaPredsednik građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović kaže da su se Albanci oduvek plašili da se Srbi ne ujedine.- Albanci nemaju strah od jedinstvene liste, nego od ujedinjenja Srba, jer bi to značilo da će u većini izaći na izbore. Njih to uvek plaši, naročito kad je reč o opštinama u kojima imaju bilo kakve šanse da ostvare vlast, odnosno gde većina nije velika - poručio je Ivanović. Na pitanje koliku izlaznost očekuje i u jednim i u drugim uslovima, Ivanović kaže da može da se desi da na ovim izborima bude veća izlaznost južno od Ibra.- Što reakcija države bude jasnija, to će i izlaznost biti veća - zaključuje Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track