Dačić: Srbija mora da se bori za istinu

Obeleženo 99 godina od velike Cerske bitke

Dačić: Srbija mora da se bori za istinu

Politika -
Moramo da se borimo protiv revizije istorije i da dokažemo da Srbi nisu bili za izbijanje Prvog svetskog rata, rekao premijer

TEKERIŠ - Premijer o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.Polaganjem venaca uz državne i vojne počasti juče je u Tekerišu kod Loznice obeležena 99. godišnjica Cerske bitke, u prisustvu premijera Ivice Dačića, koji je poručio da Srbija 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata mora da se bori za istinu o tom sukobu i protiv revizije istorije.Dačić je ispred spomen-kosturnice izrazio bojazan da će naredne godine u Sarajevu, na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, srpski narod ponovo biti optužen za izazivanje tog sukoba.Nije bilo naše ludosti- Mi danas, 100 godina posle Prvog svetskog rata, moramo da se borimo protiv revizije koja pokušava da kaže da su Srbi krivi zbog Sarajevskog atentata, ne uvažavajući činjenicu da je taj atentat samo iskorišćen kao povod za imperijalističke i osvajačke težnje Austrougarske i Nemačke, a njima se tada pridružila i Bugarska. Uostalom, da je Prvi svetski rat izazvan zbog ludosti srpskog naroda, ne bismo imali saveznike, nego bi svi bili na strani naših napadača - kazao je Dačić.Prema njegovim rečima, najava o podizanju spomenika austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu u Sarajevu predstavljala bi reviziju istorije, koja ne sme da se dozvoli.Dačić je posle ceremonije rekao da će do kraja sedmice biće poznate sve pojedinosti o rekonstrukciji Vlade, razgovori su u završnoj fazi, a Vlada Srbije će u narednom periodu rad preusmeriti ne samo na pitanja evropskih integracija i dijaloga s Prištinom već i na ekonomiju.Dačić je rekao da sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem svaki dan razgovara o podeli resora.Svako hvali svojeDačić nije želeo da komentariše izjavu ministarke energetike Zorane Mihajlović da Vlada nije Dačićeva nego je Vlada Srbije, rekavši da je logično da svako „hvali svoje“.- Kada je reč o tenzijama, logično je da svako hvali svoje. To sada nije potrebno. Ja sam predsednik Vlade Srbije, i to ne dovodi u pitanje niko od koalicionih partnera - rekao je on.Kako je naglasio, SNS je najveća stranka u koaliciji i s njom postoji veoma korektan odnos.- Ovakve izjave nisu dobre ni s jedne ni s druge strane. Svako ima svoj identitet, ali ovo je i moja vlada, i Vučićeva, i bilo čija druga. Ovo je Vlada Republike Srbije i ja sam zadovoljan što ona dobro funkcioniše - rekao je Dačić.

Svečano... Dačić sa predstavnicima vojske, crkve i diplomatama
Svečano... Dačić sa predstavnicima vojske, crkve i diplomatama

Verbalnog sukoba (ni)je biloMUP je juče demantovao da je funkcioner pokreta Dveri Slaviša Miletić priveden zbog verbalnog sukoba s premijerom Ivicom Dačićem jer Miletić nije bio u kontaktu s premijerom. MUP je saopštio da je Miletić priveden zbog remećenja javnog reda i mira, nakon čega je pušten. Pokret Dveri je pre toga saopštio da je Miletić priveden zbog verbalnog sukoba sa Dačićem. Pre početka ceremonije, pri izlasku Dačića iz vozila, Miletić je jednom uzviknuo: „Izdajnik“, nakon čega su mu prišli policajci, stavili mu lisice na ruke i odveli ga u stanicu policije u Loznici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track