Vučiću nije lako, posle hrasta sad štite i prugu

Protivnici „Beograda na vodi“ već se oglasili

Vučiću nije lako, posle hrasta sad štite i prugu

Politika -
Udruženje ljubitelja železnice protivi se izmeštanju pruge, što predviđa projekat, uz obrazloženje da se to nigde na svetu ne radi

BEOGRAD - Daj bože da se Srbi oko nečeg slože!I pored razlika, vicepremijer Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas dogovorili su se zarad građana da zajedno ostvare projekat „Beograd na vodi“. Ali kako to u Srbiji uvek biva, našao se neko ko se tome protivi. Konkretno, tek što je u medijima objavljeno da je postignut načelan dogovor, odmah se oglasilo Udruženje ljubitelja železnice sa saopštenjem da železnicu nikako ne treba izmeštati, kako je to inače predviđeno projektom.Predsednik udruženja Karlo Polak, inače saobraćajni inženjer, tvrdi da je besmisleno izmeštati železnicu iz centra grada.Tradicija- Dok Bratislava i London ulažu ogromna sredstva da železnicu približe centru, mi hoćemo nešto sasvim suprotno. Hoćemo da već gotovu prugu, koja prolazi kroz najuže gradsko jezgro, rušimo - objašnjava Polak.Ljubitelji železnice posebno podsećaju da je taj transportni deo grada sagrađen krajem 19. veka kao transportni centar, ali je kasnije tu ulogu izgubio zbog razvoja Beograda.Sve to neodoljivo podseća na nedavnu aferu „hrast“, kad je preduzeće „Koridori“, ali i čitav državni vrh, uključujući i vicepremijera Aleksandra Vučića, skoro mesec dana moralo da se bavi hrastom starim šesto godina zbog brojnih protesta, kad je najavljeno da zbog gradnje auto-puta on mora da bude isečen. Kad je Vučić izjavio da je izgradnja auto-puta i napredak važniji od hrasta, naišao je na osudu navodno brojnih udruženja građana i nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine.Protesti zbog hrastaProtesti su počeli iako zbog toga niko nije obraćao pažnju. Rešenje je postignuto tako što će za hrast biti napravljena posebna ograda, što će koštati više stotina hiljada evra, iako su to u suštini bačene pare koje su mogle biti pametnije iskorišćene.

Budućnost... Ovako će izgledati Beograd za koju godinu
Budućnost... Ovako će izgledati Beograd za koju godinu

I Đulijanija kritikovaliNajpoznatiji gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, koji je boravio u Beogradu i video projekat srpskog Menhetna, naglasio je da je to budućnost naše prestonice.Podsetimo, njegov dolazak u Beograd vlast je ismevala, a Đulijanija nazivala neprijateljem srpskog naroda.Posao za 200.000 ljudiVicepremijer je pre više od godinu dana u toku predizborne kampanje predstavio projekat „Beograd na vodi“, čijom bi realizacijom bila promenjena slika grada, a zaposlilo bi se skoro 200.000 ljudi. Gradonačelnik Dragan Đilas najavio je da će od 1. septembra biti precizirani i rokovi za realizaciju projekta.Ne valja im ni Lazar KrstićGotovo da nema ideje koju je nova vlada promovisala a da nije dočekana na nož. Opozicija, pa i deo javnosti kritikovali su i prodaju „Jata“ „Itihadu“, pa čak i dovođenje mladog srpskog stručnjaka sa Jejla Lazara Krstića u Vladu, iako on slovi za jednog od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track