Đilas: Ministarstvo finansija kršilo zakon! Dinkić: U pravu si!

O porezu na iznajmljivanje nekretnina

Đilas: Ministarstvo finansija kršilo zakon! Dinkić: U pravu si!

Politika -
Gradonačelnik Beograda izjavio je da je odluka Ministarstva finansija i privrede da lokalnim samoupravama oduzme sredstva po osnovu poreza na iznajmljivanje nekretnina i nepokretnosti suprotna Zakonu o rebalansu budžeta

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je odluka Ministarstva finansija i privrede da lokalnim samoupravama oduzme sredstva po osnovu poreza na iznajmljivanje nekretnina i nepokretnosti suprotna Zakonu o rebalansu budžeta i da će tim povodom pisati predsedniku skupštine Nebojši Stefanoviću.

Odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potvrdio je da je gradonačelnik Beograda u pravu.

"Đilas je ovde u pravu. Utvrdili smo da je napravljena greška. Biće ispravljeno a novac vraćen opštinama", napisao je Dinkić na svom Tviter nalogu.

Naime, gradonačelnik Beograda je nakon obilaska radova na izgradnji vrtića u Bloku 61, rekao da je Ministarstvo finansija od 1. avgusta, suprotno Zakonu o rebalansu budžeta, počelo retroaktivno od juna da uzima novac koji pripada lokalnim samoupravama i ocenio da je to izrugivanje volji narodnih poslanika.

"Kada je išao Zakon o rebalansu budžeta i kada je Beogradu uzeto više od 15 odsto budžeta, odnosno više od 80 miliona evra godišnje, jedna od stvari koja je bila predviđena je i da se od svih lokalnih samouprava uzima porez na izdavanje nekretnina i poslovnog prostora", rekao je Đilas i naglasio da je usvojenim amandmanom to trebalo da počne tek od 1. januara 2014.godine.

On je naveo da, ma koliko se bunio protiv Zakona o rebalansu budžeta, da će ga poštovati i dodao da se mnogo novca uzima Beogradu i lokalnim samoupravama.

"Mi smo najveći građevinski investitori u Srbiji i najviše od tih firmi radi zahvaljujući lokalnim samoupravama. Kada ukinete pare lokalnim samoupravama sve će se to zaustaviti", poručio je Đilas.

Prema njegovim rečima, Beogradu je za samo 15 dana sa računa uzeto 240 miliona dinara.

"Svake godine će od Beograda zbog te odluke o promeni poreza, nadam se od prvog januara, a ne od sada, biti uzimano najmanje četiri obdaništa", rekao je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track