Mladićeva odbrana: Separatisti su Hrvati i Bošnjaci, a ne Srbi!

Osporili izveštaj veštaka

Mladićeva odbrana: Separatisti su Hrvati i Bošnjaci, a ne Srbi!

Politika -
Kada postoji Jugoslavija. Kada Srbi hoće tu Jugoslaviju, kao državu koja već postoji - da se oni označavaju kao separatisti. To ja ne mogu shvatiti, rekao advokat bivšeg komandanta VRS

HAG - Odbrana Ratka Mladića nastavila je na suđenju u Haškom tribunalu, da osporava izveštaj američkog istoričara Roberta Donje o strateškim planovima rukovodstva bosanskih Srba i razdvajanju naroda Bosne i Hercegovine, za koje se tereti da je vojnim putem izvršio Mladić.

Mladićev branilac Branko Lukić pokušao je da prikaže da su zapravo političke vođe bosanskih Hrvata i Bošnjaka zagovarale separatizam željom za nezavisnošću države, a ne Srpska demokratska stranka SDS, vodena Radovanom Karadžićem, preneo je Radio Slobodna Evropa.„Kada postoji Jugoslavija. Kada Srbi hoće tu Jugoslaviju, kao državu koja već postoji - da se oni označavaju kao separatisti. To ja ne mogu shvatiti. Kako neko ko želi da ostane da živi u državi koja postoji može biti označen kao separatista", rekao je Lukić.

Svedok haškog tužilaštva Donja je više puta podsetio Mladićevu obranu na planove i napore rukovodstva SDS-a za stvaranjem srpske države unutar BIH, razdvajanjem od bosanskih Hrvata i Bošnjaka. Pored ostalog, Donja je naveo i šest strateških ciljeva koje je odobrila Skupština bosanskih Srba u maju 1992. godine, a koji su prethodno planirani više meseci unutar samog rukovodstva SDS-a.

„Očigledno, barem 50-60 ljudi je znalo na šta se odnose ti ciljevi i neki od njih su vrlo brzo to preneli na drugim sastancima i raspravama. Očigledno je bilo izvesnog širenja informacije o sadržaju tih ciljeva među ostalim vođama pokreta bosanskih Srba. I to se može videti jer su u nekim slučajevima drugačije preneseni, nego što su izrečeni na samoj sednici", naveo je Donja, koji je izvještaj temeljio na nizu pronađenih vojno-političkih dokumenata navodi "Slobodna Evropa".

S druge strane, Donja je rekao obrani kako je pronašao u dokumentima UN podatke o tome da su neki bošnjački političari sprečavali popravljanje situacije u opkoljenom Sarajevu, poput puštanja struje i plina, koristeći patnju Sarajlija za poteze međunarodne zajednice. On će svedočenje nastaviti sutra.

Na suđenju Mladiću, tokom ove sednice najavljena su ispitivanja dvojice zaštićenih svedoka, kao i američkog vojnog stručnjaka Ričarda Batlera, koji je za potrebe optužbe analizirao dokumente Vojske Republike Srpske u vezi sa Srebrenicom. Obrana je, na današnjem pretresu, ponovila svoj zahtev sudu da skrati radnu sedmicu sa pet dana na četiri, jer general Mladić težko izdržava trenutni tempo zakazanih suđenja zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track