Borhard: Nema tajnih optužnica protiv Srba
Foto: Eulex

Prvi čovek misije EU na Kosmetu

Borhard: Nema tajnih optužnica protiv Srba

Politika -
Šef misije Euleksa rekao da mu je žao zbog tragičnih događaja u Goraždevcu i ponovio poziv svima onima koji imaju relevantne informacije da ih ustupe

BEOGRAD - Nema tajnih optužnica protiv Srba u sudovima na Kosovu, jer ne postoji pravni osnov za to, izjavio je šef misije Euleksa Bernd Borhard.

Nasledili smo, dodao je on, oko 1.200 slučajeva ratnih zločina od Unmika, od kojih je polovina zatvorena. Imamo i oko 500 zaostalih predmeta koji čekaju da budu pregledani.

"Tačno je da je jedna osoba uhapšena zbog navodnih ratnih zločina. Osumnjičeni je pod istragom zato što je navodno počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. u Kosovu Polju. U drugo hapšenje Euleks nije bio uključen", rekao je Borhard.

Šef Euleksa kazao je da "nije tačno" da nijedan zločin nad Srbima na Kosovu nije rasvetljen u proteklih 14 godina."To nije tačno. Euleksove sudije u Vrhovnom sudu Kosova radile su na šest slučajeva u vezi sa martovskim neredima 2004. godine i 12 ljudi je na kraju proglašeno krivim i osuđeno na zatvorske kazne. Od 2008. Euleks je rešio više od 38.000 imovinskih zahteva, a većina ovih slučajeva se odnosi na žalbe kosovskih Srba", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Euleks će sprovoditi vladavinu prava bez obzira na poreklo ili nacionalnost pojedinaca."Ali našoj policiji i tužiocima su potrebni dokazi i svedoci. Stalno podstičem ljude da nam dostave informacije koje nam mogu biti od pomoći", kazao je Borhard.

Na konstataciju da se Euleksu posebno zamera zatvaranje istrage o ubistvu srpske dece u Goraždevcu i nedolazak na godišnjicu ubistva, Borhard je rekao da mu je "veoma žao zbog tragičnih događaja u Goraždevcu" i ponovio poziv svima onima koji imaju relevantne informacije da ih ustupe Euleksu.

"Podsećam da je Unmik sproveo preliminarnu istragu, a mi smo slučaj preuzeli kad je već bilo prošlo nekoliko godina. Istražiti slučaj posle tolikog protoka vremena zaista predstavlja veliki izazov i poteškoću za tužilaštvo", rekao je on i naglasio da bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena, ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred.

On je rekao da Euleks podržava sprovođenje Briselskog sporazuma oko koga su se dogovorile obe strane."Euleks pruža podršku novom regionalnom komandanom timu kosovske policije na severu. Takođe, naši stručnjaci učestvuju u radnim grupama u Briselu, kako bi utvrdili šta treba izvesti na tehničkom nivou. To uključuje i integraciju pravosudnih organa, upravljanje prelazima (IMB), gde se mogu videti ogromna poboljšanja. Na primer, ove godine je prosečno čekanje na Merdaru smanjeno na sat i po u odnosu na 15 sati čekanja tokom 2012", rekao je Borhard.

On je naveo da je Euleks došao na poziv Prištine. "Mi smo tu da pomognemo Kosovu da uspostavi vladavinu prava i to pružajući savete, ali i da sprovodimo istrage zajedno sa kosovskom policijom, koje, ukoliko se pokažu osnovanim, mogu dovesti do krivičnog gonjenja i suđenja. Nećemo biti zauvek na Kosovu. Kada odemo, mi ćemo to učiniti u potpunoj koordinaciji sa kosovskom vladom i državama članicama EU", rekao je šef Euleksa.

Borhard je kazao da Euleks radi pod opštim okvirom Rezolucije 1244.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track