Dačić: Problemi oko energetike, razumnom odlukom u izbore

Korak napred u briselskom dijalogu

Dačić: Problemi oko energetike, razumnom odlukom u izbore

Politika -
On je naglasio da je nužno produžiti rokove za registraciju birača i izbornih lista i podvukao da kad je reč o obeležjima izbornih listića ne sme biti pogađanja oko toga ko je pobedio ili izgubio

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da je u dijalogu s Prištinom oko telekomunikacija skoro sve usaglašeno, veći problemi postoje oko energetike, dok je za obeležnje listića za novembarske izbore nužna "racionalna odluka".

Dačić je to rekao posle susreta s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i naglasio da pripreme za izbore treba usaglasiti tako da na njih izađe što više građana.

"Važno je da kosovski Srbi izađu na te izbore, jer će onda imati potpuno legalizovane opštinske organe, gradonačelnike i Zajednicu srpskih opština, pa vise niko neće moći da govori o paralelnim i ilegalnim strukturama", zaključio je premijer.

On je naglasio da je nužno produžiti rokove za registraciju birača i izbornih lista i podvukao da kad je reč o obeležjima izbornih listića ne sme biti pogađanja oko toga ko je pobedio ili izgubio. O tome EU treba još da se naknadno dogovori s Prištinom.

"Donekle smo približili stavove u razgovorima", naveo je srpski premijer, podvukavši da oko pitanja energetike ima većih problema jer su to i imovinska i politička pitanja, a naveo je slučaj trafo-stanice Valač na severu Kosova.

O telekomunikacijama je praktično, prema njegovim rečima, sve dogovoreno, tu je reč o dodeli trocifrenog pozivnog međunarodnog broja za Kosovo, za šta je nužna određena procedura, a u pitanju je i delovanje operatera srpske mobilne telefonije na Kosovu.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton navela je da će razgovori biti nastavljeni 8. septembra. Ketrin Ešton je u saopštenju posle runde dijaloga naglasila da su "oba premijera podvukla posvećenost uspešnom održavanju izbora uz najšire moguće učešće birača".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja