Srbija je pridruženi član Evropske Unije

Lepa vest sporazum o stabilizaciji i pridruživanju od juče na snazi

Srbija je pridruženi član Evropske Unije

Politika -
Naša zemlja i zvanično postala pridruženi član evropske porodice, čime je Srbiji otvoreno tržište od pola milijarde ljudi. Štefan File poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima ekonomije i društva

BEOGRAD - Srbija je od juče pridružena članica EU!Početkom primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) naša zemlja je od prvog septembra i zvanično postala pridruženi član evropske porodice. Ovim se Srbiji otvara tržište od čak pola milijarde ljudi, ali, s druge strane, čeka nas borba sa oštrim pravilima konkurencije.Štefan File, evropski komesar za proširenje, čestitao je Srbiji početak primene SSP i istakao da je ovaj trenutak kamen međaš na putu Srbije ka EU. Komesar je poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim subvencijama i zaštita potrošača.- SSP je dobar za građane vaše zemlje. Srbija sada ima sveobuhvatni okvir za približavanje Uniji i za pripremu svog budućeg učešća na jedinstvenom tržištu, sa svim koristima koje to donosi i poslovanju i građanima - naglasio je File.Analitičar Marko Blagojević ističe da je dobro što je SSP konačno stupio na snagu, ističući da je to, objektivno, moglo da se dogodi i mnogo ranije.- Primenom SSP otvoren je naš put kao Evropi. Ratifikacijom sporazuma sve države članice prepoznale su da je Srbija više nego ikad u svojoj bliskoj prošlosti posvećena evropskim integracijama. Iako za sporazum zaslugu imaju i bivše vlade, najviše na polju približavanja Evropi učinjeno je u poslednjih godinu dana - naglasio je Blagojević.Bivša direktorka Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je 2008. godine parafirala sporazum, objasnila je ipak da zbog početka primene nema nikakvih novih rokova ili novih para, odnosno fondova koji nam postaju dostupni.- Ovo je zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU - objasnila je Miščevićeva.

 Božidar Đelić
Božidar Đelić

Boža ponosan na penkaloNa zasedanju Saveta ministara EU u Luksemburgu 29. aprila 2008. tadašnji potpredsednik vlade Božidar Đelić je svojim čuvenim penkalom parafirao SSP.Božidar Đelić za Kurir kaže da čestita građanima Srbije zbog primene SSP, jer je on garancija stabilnih trgovinskih odnosa između Srbije i EU.- SSP je adut Srbije u privlačenju investitora. Drago mi je što svi podržavaju njegovu primenu. A penkalo kojim sam parafirao sporazum nalazi se u muzeju - naglasio je Đelić.Velika korist od SSP za SrbijuPrimena Prelaznog trgovinskog sporazuma (koji je de fakto trgovinski deo SSP) prošle godine Srbiji je donela zaradu od 692 miliona evra, dok su troškovi nastali njegovom primenom bili 312 miliona evra. U prvih pet meseci 2013. zarada zahvaljujući SSP je 222 miliona evra, a troškovi oko 88 miliona evra.Indirektna korist za Srbiju od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, a sada i SSP, jeste povećanje investicija, zapošljavanje, rast bruto domaćeg proizvoda, porast izvoza... Inače, izvoz Srbije u zemlje EU samo tokom proteklih jedanaest meseci porastao je za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trenutno je 500 miliona evra.Šta sve donosi primena SSP- Biće obrazovana tela koja će pratiti sprovođenje sporazuma savet za stabilizaciju i pridruživanje, odbor za stabilizaciju i pridruživanje i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje- Prestaje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, koji je faktički bio trgovinski deo SSP, i koji je dosad primenjivan- Srbija mora stavove u spoljnoj politici uskladiti sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje- Biće nastavljen proces liberalizacije započet primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma. Prvog januara 2014. godine biće završena liberalizacija za sve industrijske proizvode poreklom iz EU i za najveći broj poljoprivrednih proizvoda (za određeni broj poljoprivrednih proizvoda, pobrojanih u aneksima 3b i 3g sporazuma, kako bi bili zaštićeni domaći proizvođači, Srbija će zadržati carinske stope)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track