OTRGLI SE KONTROLI: Šutanovac tražio smenu Đilasa

Burna sednica Glavnog odbora DS

OTRGLI SE KONTROLI: Šutanovac tražio smenu Đilasa

Politika -
Prštalo ne sve strane Sednica Glavnog odbora DS juče se pretvorila u žestok obračun delegata s liderom DS, a pored Šutanovca, koji je tražio smenu rukovodstva, Tadić oštro napao Đilasa

BEOGRAD - Pukla tikva.Funkcioner Demokratske stranke Dragan Šutanovac zatražio je juče na sednici Glavnog odbora DS smenu lidera te stranke Dragana Đilasa. Na delu sednice koji je bio zatvoren za javnost, i počasni predsednik DS Boris Tadić žestoko je napao šefa svoje stranke, ali i njegove najbliže saradnike.- Tražili smo od Vlade objašnjenje šta ne valja u Srbiji, a nismo se pitali šta ne valja u DS. Nismo se pitali što je čak i Čeda (Jovanović) uspešniji. U rukovodstvo stranke biramo najgore kadrove, a drugima držimo predavanje. Moramo da menjamo rukovodstvo - poručio je Šutanovac.Tadić: Žiko, idi uči!U Đilasovu odbranu stao je Živorad Anđelković, poznat kao Žika Pauk, koji je rekao da su oni koji napadaju DS neprijatelji stranke, što je nateralo Tadića da se javi za reč.- Žiko, ti si ovde rekao da si 12 godina učio da pričaš. Idi uči još 12, pa se javi za reč - rekao je Tadić.Zatim se obratio Đilasu, ali i potpredsedniku DS Balši Božoviću.- Vidiš kako je kad te napadaju, a tvoji potpredsednici ćute. Tako si ti meni sve vreme radio. A ti Balša (Božović), to što ti drugari govore da si super, to ništa ne donosi našoj stranci! Odakle ti ideja da onako govoriš u Skupštini? To mora da si od Žike učio - kazao je Tadić.U nastavku sednice javila se i Jelena Trivan.- Postali smo stranka kolhoza, u kojoj svako ko kritikuje partijsko rukovodstvo postaje unapred osuđen kao partijski neprijatelj. Demokratska stranka, nekad stranka intelektualaca, postala je stranka Megatrenda i FABUS - rekla je Jelena Trivan.Đilasa je kritikovao i poslanik DS iz Vojvodine Janko Veselinović.Posle oštre polemike, članovi DS su od Đilasa zatražili neposredne izbore za sve stranačke organe. Lider DS prethodno je držao jednočasovnu „lekciju“ članovima Vlade Srbije, a premijeru i lideru SPS Ivici Dačiću poslao je poruku kroz citat Ernesta Hemingveja.- DS te je naučio šta je Evropa, uveo te u priču o Evropi i ne pitaj se za kim zvona zvone, za tobom, Ivice Dačiću - rekao je Đilas i dodao:Đilas: Dačića smo mi učili šta je to Evropa- Dačić je svestan da njegov peščani sat curi... Na izborima će građani prepoznati šta je ko radio. On je rekao da Srbija nije normalna, niti demokratska zemlja „jer se sva vlast formalizuje u jednom čoveku“ i ocenio da se u Srbiju polako uvodi jednopartijski sistem.Istakavši da je srećan što više nema nijednog funkcionera iz DS u pritvoru, Đilas je rekao da je direktor policije Milorad Veljović javno optužio te ljude, a da je onda državni Građevinski fakultet procenio da nije dato više novca privatnim firmama, već zapravo manje.- Da li će se Veljović sad izviniti i da li takav čovek uopšte može da ostane na poziciji direktora policije? - upitao je Đilas.

Šapić izabran sa 50 glasova!Aleksandar Šapić, predsednik novobeogradskih demokrata, izabran je juče na sednici Glavnog odbora za generalnog sekretara stranke. Izvori Kurira kažu da se to dogodilo na ne baš regularan način jer kvorum prilikom glasanja nije utvrđen, a da je u sali sigurno bilo manje od 226 delegata. Od prisutnih oko 200 delegata, više od 120 uopšte nije htelo da učestvuje u glasanju, Gangulu je podržalo pedesetak delegata, protiv je bilo 10, dok je uzdržanih bilo devetoro. Šapića je inače predložio Dragan Đilas.

Šule: Borise, šta ti je, pruži rukuKad je ulazio u salu Sava centra, Dragan Šutanović se susreo s Borisom Tadićem i pružio mu ruku. Na njegovo iznenađenje, Tadić je na početku oklevao:- Borise, šta ti je, pruži ruku - rekao je zbunjeni Šutanovac, posle čega je Tadić konačno pružio ruku Šutanovcu, ali gledajući u drugom pravcu.

Spremaju se za koaliciju s LDPĐilas je rekao da je DS spreman za razgovore s LDP, kao i za eventualno zajedničko učešće na izborima. On je izjavio da u Beogradu treba raspisati izbore ako gradska vlast radi loše.- Ako smatrate da smo loši, raspišite izbore, da tako izmerimo snage. Dajte svoje kandidate - rekao je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track