BRISEL: Srbiji datum pregovora posle izbora na Kosovu

Na dobrom putu ka članstvu

BRISEL: Srbiji datum pregovora posle izbora na Kosovu

Politika -
Od najvećeg značaja biće da Srbi i severno i južno od Ibra učestvuju na glasanju, da ne bude velikog bojkota Srba sa severa, kao ni nasilja, ni zastrašivanja

BEOGRAD - Zemlje članice Evropske unije, uključujući Nemačku, smatraju da je Srbija na dobrom putu da počne pregovore o članstvu u EU, ali za određivanje preciznog datuma prve međuvladine konferencije čekaće se lokalni izbori na Kosovu, zakazani za 3. novembar, kažu upućeni izvori iz Berlina i Brisela.

Zamenica direktora nemačke Asocijacije za jugoistočnu Evropu Johana Dajmel rekla je listu da je "ispravno uvažavati najnovije rezultate dijaloga Beograda i Prištine u domenu energetike i telekomunikacija, te napredak ostvaren u pripremama za lokalne izbore na Kosovu".

"Ovi događaji su veoma ohrabrujući i predstavljaju korake u dobrom pravcu. Ipak, bilo bi suviše rano da se oceni da će sve ići "u istom paketu", rekla je Dajmelova, komentarišući izjavu premijera Ivice Dačića da je Srbija posle briselskog dijaloga u nedelju ispunila sve obaveze za početak pristupnih pregovora sa EU.

Članice EU, među kojima i Nemačka, veoma pažljivo će pratiti predizbornu fazu i same izbore. Od najvećeg značaja biće da Srbi i severno i južno od Ibra učestvuju na njima, da ne bude velikog bojkota Srba sa severa, kao ni nasilja, ni zastrašivanja, rekla je ona.

Dajmelova je dodala da će Evropski savet u decembru odlučiti da li treba započeti pregovore sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja