Dačić: U nazivu liste mora biti naznačeno da je srpska

Izbori na Kosovu

Dačić: U nazivu liste mora biti naznačeno da je srpska

Politika -
Ono što je nesumnjivo je da ta lista u svom imenu mora biti jasno ozančena kao srpska lista, lista Srba, lista iza koje stoji Srbija i to je bila ideja, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da o nazivu jednistvne srpske liste "Srbija", spornom za Prištinu, treba razgovarati sa OEBS-om, ali da nesumnjivo ta lista jasno mora u nazivu biti označena kao srpska.

"Ono što je nesumnjivo je da ta lista u svom imenu mora biti jasno ozančena kao srpska lista, lista Srba, lista iza koje stoji Srbija i to je bila ideja", rekao je premijer.

Po njegovim rečima, ta lista nije jedina koja je sporna, sporne su i ostale koje imaju naziv "srpska" ili "crnogorska".

"To je bila ideja. Ajde sada da vidimo kakva je argumentacija. Ministar Vulin koji se time bavio u operativnom smislu, sigurno će o tome razgovarati", kazao je Dačić.

On je dodao da je to "isto kao i kod partija... na primer da li je "Socijalisticka partija Srbije" ili je "Srpska socijalisticka partija".

Premijer je ukazao da je to politizacija:

"Ja sam protiv toga, i milslim da nam to šteti da se neke teme podignu na nivo političkih i ispadnu problematične, kao i kod oznaka na glasačkim listićima. Sve je moglo da se reši u radnim grupama kao što je predvideno. Ovako to se podize na politicki nivo i procenjuje ko je pobedio, a ko izgubio. To je smešno, ali isto tako može da ugrozi sve ostalo" rekao je Dačić.

On je kao manipulaciju ocenio to što dogovor o trocifrenom međunarodnom telefonskom pozivnom broju, Priština tumači kao priznavanje nezavisnosti Kosova, iako u sporazumu o tome jasno piše da ce taj broj biti "dodeljen", a da će se o načinu kako će biti zatražen i dodeljen, razgovarati u naredna tri meseca.

Dačić je dodao da neke teritorije u svetu imaju pozivne brojeve, a nemaju status države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track