Najnovije vesti

DOLIJALI: Poreska uprava češlja najbogatije političare!
Foto: Fonet

Pod lupom svi čija je imovina veća od 35 miliona

DOLIJALI: Poreska uprava češlja najbogatije političare!

Politika
23:32h
Nije svejedno Inspektori će proveravati imovinu Jovanovića, Đilasa, Popovića, Vlahovića, Đelića...

BEOGRAD - Imovinu na sunce.Poznati i imućni političari, poput Čedomira Jovanovića, Dragana Đilasa, Aleksandra Vlahovića, Nenada Popovića, Božidara Đelića, samo su neki od građana Srbije koji bi mogli da budu na udaru unakrsne kontrole Poreske uprave povodom prijave imovine vrednije od 35 miliona dinara.Spisak od 633 imenaUkupno 3.769 građana je priznalo da ima imovinu vredniju od ovog iznosa, a Poreska uprava (PU) napravila je spisak od 633 građanina za koje se sumnja da nisu prijavili pravu vrednost imovine.- Kontrolisaće se i oni, ali i svi koji su podneli prijavu - kaže sagovornik Kurira.Ivan Simič, direktor PU, izjavio je da će nastaviti da rade na otkrivanju građana koji nisu ispunili zakonsku obavezu i prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara. On je istakao da će i ti građani morati da podnesu prijave imovine i biće kažnjeni sa tri odsto vrednosti ukupne imovine, kao i sa 20 odsto na imovinu za koju ne mogu da dokažu poreklo.On je istakao da su za sada poslata 44 poziva građanima da podnesu prijavu imovine. Prema njegovim rečima, oni koji su na vreme podneli prijave imovine proveravaće se kad stignu na red, a sada su prioritet oni koji se nisu prijavili.Govoreći o načinu na koji se utvrđuje koji ljudi nisu prijavili imovinu, Simič je naveo da je najpre zatraženo od zaposlenih u PU da u svojim područjima pogledaju veće kuće, ko su njihovi vlasnici i da li su prijavili imovinu. Takođe, gledano je da li građani dobijaju neke kamate, što znači da imaju i neki depozit, zatim katastar, podaci Agencije za privredne registre, baza vlasnika automobila.Obuka za inspektoreSimič je naglasio da unakrsnu proveru ne može da radi svaki inspektor.- Počećemo sa osam inspektora, s kojima ću lično da sarađujem i da im pokažem na koji način treba da se to radi kako bi bilo što efikasnije. Onda će oni raditi dalje s novim kolegama dok se ne dođe na 20-30 inspektora koji bi to radili - napomenuo je on. To je, kako je istakao, veoma kompleksan posao, pa je tako slovenačka poreska uprava sa 30 inspektora obavila 201 postupak provere za četiri i po godine. Srbija će u tome biti brža od Slovenije jer će se raditi na drugačiji način, naveo je Simič.

Teški milione... Jovanović, Vlahović, Popović, Đelić i Đilas
Teški milione... Jovanović, Vlahović, Popović, Đelić i Đilas

Kurir pita: Plašite li se kontrole Poreske upraveBožidar Đelić, poslanik Demokratske strankePostupio sam u skladu sa zakonom o unakrsnoj kontroli, koji sam lično predložio pre više od deset godina i prijavio celokupnu imovinu, koja je dostupna i na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.Aleksandar Vlahović, član DSNaravno da sam podneo prijavu s detaljima o imovini. Zbog toga, naravno, nemam razloga da se plašim bilo kakve kontrole koju bi mogli da naknadno sprovedu.Čedomir Jovanović, predsednik LDPČedomir Jovanović apsolutno poštuje sve poreske propise, ovoj zemlji uredno plaća porez i to ga čini spokojnim. Ali ne bi bilo loše da se javnost upozna sa odnosom koji prema obavezi plaćanja poreza imaju predsednici stranaka, političari i pojedini biznismeni - rekli su u LDP.

IMOVINSKE KARTE (Agencija za borbu protiv korupcije) Nenad Popović3 stana (ukupno 380 kvadrata)2 garaže (25 kvadrata)- zemlja: 177 ari,20 kuće (530 i 164 kvadrata)- rečni čamac - kupovina- automobil „mercedes E250“- automobil „škoda oktavija“- kombi „mercedes vijano“- devizni i štedni ulozi- vlasništvo u pet firmi Aleksandar Vlahović- 7 stanova (ukupno 531 kvadrat)- automobil „pežo 306“- devizni i štedni ulozi- vlasništvo u tri firme Čedomir Jovanović- zemlja: 8 hektara- kuća i okućnica: 25 ari- stan i okućnica: 36 ari- kuća i okućnica: 40 ari- motocikl „KTM 990 advenčer“- devizni i štedni ulozi- firma SHSF - 45 odstoBožidar Đelić- kuća 425 kvadrata- šuma 32 ara- zemlja 10 ari- automobil „jugo kabrio“- depoziti i štedni ulozi- vlasništvo u dve firmeDragan Đilas- stan 90 kvadrata- automobil SAAB- automobil BMW- depoziti i štedni ulozi- firma „Multikom grupa“

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja