Milovan Drecun: Zločin u osetljivom političkom trenutku
Foto: Dado Đilas

Napad izveden planski

Milovan Drecun: Zločin u osetljivom političkom trenutku

Politika -
Ubistvo pripadnika Euleksa može se protumačiti kao pokušaj političke destabilizacije, udarac normalizaciji odnosa, primeni Briselskog sporazuma i pokušaj obeshrabrivanja Srba da što masovnije izađu na izbore

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da se ubistvo pripadnika Euleksa na Kosovu i Metohiji, ako ne dođe do serije sličnih incidenata, neće suštinski odraziti na politički proces, a naročito ne na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i poziciju Srbije na međunarodnom planu.

Drecun je ocenio da to ubistvo neće uspeti da poremeti proces koji vodi ka održavanju izbora i formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postavljena je sada, posle godinu dana pregovora, na mnogo čvršćim osnovama i veoma je teško sada krenuti korak unazad, čak kada bi to i neka strana želela" , rekao je Drecun.

On je ukazao na to da se zločin dogodio u osetljivom političkom periodu kada se približavaju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji 3. novembra i da se može protumačiti kao pokušaj političke destabilizacije, posebno na severu Kosova i da je udarac normalizaciji odnosa i primeni Briselskog sporazuma i pokušaj obeshrabrivanja Srba da što masovnije izađu na izbore.

Drecun je rekao da je zbog stabilnosti i budućnosti odnosa Srba i Albanaca utvrditi ko je pucao i ko je naručilac, jer je napad izveden planski, dok Prištini ne odgovara formiranje zajednice srpskih opština, a postoje i interesi organizovanog kriminala.

Euleks bi morao da iskoristi sve svoje kapacitete i da insistira od Prištine da ne ometa istragu, a Srbija će učiniti sve što je do nje da se rasvetli to ubistvo, kaže Drecun.

Pripadnik Euleksa iz Litvanije Adrijus Šenavičijus (35) preminuo je juče ujutro u bolnici u Kosovskoj Mitrovici od zadobijenih rana u incidentu, nedaleko od Zvečana, kada je na dva vozila sa šest pripadnika Euleks policije otvorena vatra iz zasede.

Trojica pripadnika su ranjena, a za nepoznatim počiniocima se još traga.Zločin je naišao na oštru osudu evropskih zvaničnika, predstavnika zvaničnog Beograda, SAD i NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track