MIŠČEVIĆ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 od suštinske važnosti
Foto: Fonet

Evrointegracije Srbije

MIŠČEVIĆ: Otvaranje poglavlja 23 i 24 od suštinske važnosti

Politika -
Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je danas da je za Srbiju od suštinskog značaja otvaranje poglavlja 23 i 24, jer mnoge stvari ne mogu da napreduju a da vladavina prava ne bude u fokusu razgovora u Srbiji i društvu, te ističe da bez zapadnog Balkana nema održivog rešenja za izbegličku krizu.

Na panelu „Reforma sistema upravljanja migracijama u kontekstu evropskih integracija“ na konferenciji „Sistem azila i migracija“, Miščević je naglasila da nema odgovora na dobru politiku azila i migracije ako to paralelno ne prati dobra politika unapređenja i implementacije ljudskih prava, koja se nalazi u poglavlju 23 i 24.

"Očekujemo otvaranje ova dva poglavlja iz suštinski važnih razloga, a ne zbog štihliranja da smo otvorili još dva ili tri poglavlja u junu. Mnoge stvari ne mogu da napreduju a da vladavina prava ne bude u fokusu našeg razgovora i rasprave u Srbiji i našem društvu"“, poručila je Miščević.

Ona je istakla da je politika proširenja, koja je ujedno najuspešnija politika Unije, uvek bila doprinos produbljivanju integracije država članica, to jest njihovom jačem povezivanju

"Usled izbegličke krize, to snažnije povezivanje postaje veoma važno", podvukla je Miščević, rekavši da postoje tri ključna izazova EU koja su u dubokoj i uskoj vezi sa pitanjem rešavanja migracione krize na duge staze.

Prema njenim rečima, prvi i osnovni element i potreba za rešavanje jeste kako odgovoriti na trenutni priliv izbeglica, šta ćemo sa ovim brojem ljudi koji žive već u Evropi.

"To pitanje je veliki izazov za Šengenski sistem, unutrašnji sistem azila, i nova pravila azila. To je izazov i za jedno od važnih pitanja EU, a to je solidarnost, što je suštinska vrednost Unije"“; naglasila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja