NIKOLIĆ ZA TV KRF: Nećemo u EU, ako traže da priznamo Kosovo
Foto: AP

Predsednik o članstvu u EU

NIKOLIĆ ZA TV KRF: Nećemo u EU, ako traže da priznamo Kosovo

Politika -

Mi pregovaramo, spremni da ispunimo uslove, s tim što mi imamo jedan uslov za Evropu, a to je da nikada ne traži da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, napomenuo je Nikolić.

U Evropskoj uniji, koja bi nam tražila da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, nećemo biti član, izjavio je za TV Krf predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Zato smo zahvalni svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, među njima i našoj dragoj Grčkoj, poručio je Nikolić.

Želimo da uredimo državu na način na koji su uređene države članice EU, istakao je Nikolić, ali je ocenio da će se u EU "teško naći konsenzus među svim članicama oko našeg ulaska ili oko svih poglavlja".

Ali, mi pregovaramo, spremni da ispunimo uslove, s tim što mi imamo jedan uslov za Evropu, a to je da nikada ne traži da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, napomenuo je Nikolić.

Osvrćući se na izbegličku krizu, Nikolić je objasnio da postoje uzroci i posledice i naglasio da Srbija i Grčka nisu uzrok, ali trpe posledice.

Srbija ne može da reši tu krizu, ali je mogla da pokaže svoje pravo lice, rekao je Nikolić, ističući da "nismo imali ni jedan jedini incident sa izbeglicama".

I kada je postalo jasno da se u Evropi javlja sebičnost i da su mnogi političari, koji su poštovali evropska pravila, bili ugroženi padom popularnosti, Evropa je, prema rečima Nikolića, odlučila drugačije da rešava izbegličke probleme.

Tako se pojavio princip da Evropa prima izbeglice samo iz ratom zahvaćenih država, ukazao je Nikolić, "kao da bi građanin trebalo da poželi rat u svojoj državi da bi mogao da se preseli u Evropu".

"Šta sad mi tu možemo? Sledimo Evropu. Srbija nije krajnja destinacija. Kada su oni zatvorili granice za ekonomske migrante", objasnio je Nikolić, zatvorili smo i mi.

Nikolić je podsetio da se njegovom posetom Krfu obeležava veliki jubilej u istoriji srpskog naroda, koji nikada ne može da bude zanemaren i zaboravljen, a to je 100. godišnjica iskrcavanja srpske vojske na ovom grčkom ostrvu.

"Teško ćete u Srbiji naći čoveka koji svoj život na zemlji ne duguje tome što je neki njegov predak spasao svoj život tako što se iskrcao na Krfu, izlečio, nahranio, opremio i vratio u Srbiju, posle teških borbi", naglasio je Nikolić.

Nikolić počasni građanin Krfa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić proglašen je sinoć za počasnog građanina Krfa i uručena mu je Zlatna medalja Krfskog dostojanstva, a primajući nagradu, Nikolić je istakao da je Krf, u svesti našeg naroda, simbol trojstva sa kojim se rađamo i umiremo - stradanja, spasa i nade.

Predsednik je, na svečanosti u palati Svetih Đorđa i Mihajla, rekao da Povelju počasnog građanina Krfa prihvata sa zahvalnošću u ime svih građana Srbije.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja