OPET HAOS U PRIŠTINI: Suzavac, tuča i hapšenje u kosovskom parlamentu!
Foto: AP

Jaka kontrola na ulazu nije dala rezultate

OPET HAOS U PRIŠTINI: Suzavac, tuča i hapšenje u kosovskom parlamentu!

Politika -
PRIŠTINA - Pola sata pre početka sednice parlamenta u skupštinsku salu je ponovo bačen suzavac, a tome je prethodio sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja i skupštinskog obezbeđenja u holu Skupštine.

Uhapšen je poslanik Ismailj Kurteši, a Samoopredelejnje kaže da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju. Suzavac su ponovo aktivirali pripadnici Samoopredeljenja Glauk Konjufca i Time Kadrijaj.

Foto: AP
Foto: AP

Opoicija već četiri meseca blokira rad parlamenta aktiviranjem suzavca. Opozicija se protivi formiranju Zajednice srpskih opstina o čemu bi ovih dana trebalo da se izjasni Ustavni sud, koji procenjuje ustavnog tog dokumenta. Ispred zgrade su okupljeni građani koji izvikuju "Zajednica i demarkacija neće proći"Veliki broj pripadnika policije je u zgradi i dvorištu parlamenta. Inače, u Prištini je za danas bila zakazana nova sednica parlamenta, koji tri opozicione partije gotovo četiri meseca drže u blokadi protiveći se formiranju Zajednice srpskih opština, pa je i danas pojačana bezbednosna provera svih koji ulaze u zgradu Skupštine.

Foto: AP
Foto: AP

Dva sata pred početak parlamentarnog zasedanja poslanici pristižu u hol Skupštine pri čemu su prednjačili predstavnici radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, objavio je portal prištinske Koha ditore. Malo pre njih u parlament su stigli i pripadnic obezbeđenja koji proveravaju svaki kutak zgrade, kao i poslanike koji pristižu. Samoopredeljenje je najavilo da će i danas ometati održavanje zasedanja čiji je početak najavljen za 11 časova.

U toku je sastanak Predsedništva Skupštine. Među poslanicima Samoopredeljenja u Skupštini su viđeni i Faton Topali i Fisnik Ismailji koji su, inače, u kućnom pritvoru. Proteklih meseci opozicione partije Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo remete rad parlamenta aktiviranjem suzavca, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru, među kojima i osnivač Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Kadri Veselji:Opozicija sama sebe isključila sa sednice

Predsednik Skupštine Kadri Veselji izjavio je danas, nakon što je u skupštinskoj sali aktiviran suzavac pre početka zasedanja, rekao da je opozicija svojim postupanjem sama sebe isključila sa sednice i pozvao članove Predsedništva na novu sednicu.

Uprkos naređenju predsednika Skupštine da svi napuste salu opozicja je ostala u sali bez obzira na suzavac. Ispred zgrade se povećava broj pripadnika specijalnih snaga, ali građana koji podržavaju opoziciju i njih ima i ispred sporednog ulaza u parlament. Oni uzvikuju "Zajednica i demarkacija neće proći".

Opozicija se, naime, već četiri meseca protivi formiranju Zajednice srpskih opština, što je deo briselskog sporazuma koji su Beograd i priština dogovorili krajem avgusta u Briselu, kao i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Iako je prvobitno objavljeno da je Time Kadrijaj bacio suzavac, on to ipak nije uradio jer nije uspeo da ga aktivira. Suzavac je aktivirao samo Palj Ljekaj.

(Foto: Printscreen Koha.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track