Vučić: Trepča kičma opstanka naroda na Kosovu i Metohiji
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poseta Kosovu i Metohiji

Vučić: Trepča kičma opstanka naroda na Kosovu i Metohiji

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas ispred pogona Flotacije Trepča u Leposaviću da će Vlada Srbije zajedno sa rukovodstvom Trepče sačuvati Kombinat, ulagati u njega, ponašati se prema Trepči kao i prema svim drugim privrednim subjektima u centralnoj Srbiji kao i da će se u Briselu nedvosmisleno boriti za Trepču.

Govoreći o razgovorima u Briselu premijer je rekao da je insistirano da se razgovara o imovini iako su "to neki sve vreme izbegavali".

Foto: Tanjug/tanja Valič
Foto: Tanjug/tanja Valič

"Nikada nisu želeli da prihvate da je to jedini način na koji se mogu rešavati problemi. Napadom na Trepču kada su želeli da to predstave kao svoju svojinu i ne razgovarajući sa ljudima iz Trepče hteli su da donesu poseban zakon o Trepči prema kome bi je pretvorili u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo. Naš posao je da ne vredjajući nikoga i ne izgovarajući velike reči stavimo do znanja da Srbija to neće dopustiti", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je izrazio nadu da će "biti dovoljno mudrosti i u Prištini i u Briselu da našu odlučnost po tom pitanju razumeju".

Premijer je podsetio da se zna ko je stvarao najveći privredni kolektiv na severu KiM, ko je tu radio i ko danas radi i naglasio "kao što su nam prošle godine pravili probleme sa eksplozivom nadam se da mi nećemo morati da odgovaramo na sličan način".

Premijer je obećao je da će biti obezbeđena sredstva za novo jalovište kao i za pogone Trepče u Zvečanu."Trepča je kičma opstanka našeg naroda na severu Kosova i onoliko koliko god može Vlada Srbije će pomoći, ne samo ostanak i opstanak radnika u Trepči, već napredak Trepče kao kompanije da bude još uspešnija", rekao je on i izrazio uverenje da to donosi dobro, ne samo Leposaviću, Zvečanu, ne samo celom severu Kosova već i celoj Srbiji".Vučić se zahvalio rudarima i zaposlenima u Trepči na istrajnosti i želji za radom."Da budemo svoj na svome, ništa drugo ne tražimo, nikome ne pretimo a za to ćemo umeti da se izborimo", poručio je Vučić."Republika Srbija će naći načina da vam pomogne i da građani i na KiM osete poboljšanje standarda i da u programima koji se realizuju u centralnoj Srbiji neće biti izuzeti Srbi sa Kosova i Metohije"."Kada govorimo o obnavljanju škola, bolnica, domova zdravlja kažem vam da kao što ću da obidjem škole u Mionici, Čačku, Ljigu.. tako ću da obidjem i u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Partešu... jer naša deca i ovde moraju da imaju apsolutno iste uslove kao što imaju deca u Beogradu i svakom drugom mestu", poručio je Aleksandar Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track