ŽIVKOVIĆ ZA SLOBODNU EVROPU: Kroford je posle ubistva Đinđića za nas postao persona non grata
Foto: Zorana Jevtić, Beta

Egzibicija Kroforda

ŽIVKOVIĆ ZA SLOBODNU EVROPU: Kroford je posle ubistva Đinđića za nas postao persona non grata

Politika -

Zoran Živković, narodni poslanik i lider Nove stranke, u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio je sve ono što je rekao i za Kurir, da je odmah po atentatu na premijera Zorana Đinđića, ambasador Velike Britanije u Srbiji u to vreme Čarls Kroford, zahtevao da novi premijer bude tadašnji potpredsednik Vlade Nebojša Čović, zbog čega je postao persona non grata.

Živković, tada sam potpredsednik Demokratske stranke, precizira za Radijo Slobodna Evropa da sastanku sa Krofordom neposredno nakon atentata na Đinđića nije sam prisustvovao, ali da su mu kolege sa kojima se ambasador tada sastao, Gordana Čomić i Boris Tadić, potpredsednici Demokratske stranke, preneli da im je Kroford rekao da novi premijer treba da bude Nebojša Čović. Dodaje, međutim, da to nije bio stav Forin Ofisa, već lični zahtev ambasadora Kroforda.

ČARLS KROFORD ZA SLOBODNU EVROPU: Nisam tražio da Čović bude premijer, samo sam sugerisao

"To je jedna od egzibicija Kroforda, ali nije jedina. On je došao na sastanak i rekao ko po njegovom mišljenju treba da bude premijer Srbije. Naravno, pitanje da li je to stav njegove vlade ili njegov lični stav, na šta je on odgovorio da je to njegov stav. Kolege koje su se srele sa njim su to primile k znanju, ali od tog trenutka naša komunikacija sa Londonom praktično je išla preko njegove zamenice, a on je za nas postao persona non grata. Mi smo preko tadašnjeg Saveznog ministarstva inostranih poslova - tada je to još uvek bila savezna država – obavestili Forin Ofis da Republika Srbija ne želi više da komunicira sa Londonom preko njihovog tadašnjeg ambasadora u Beogradu. Kroford je, međutim, potpuno nevažna ličnost u svim tim dešavanjima oko atentata na Zorana Đinđića. Sigurno je da politička pozadina ubistva Đinđića mora biti dalje istraživana i istražena, ali epizoda sa Krofordom je potpuno nebitna za suštinu tog dagađaja", kaže Živković.

ŠOKANTNO! POSLE UBISTVA ĐINĐIĆA BRITANSKI AMBASADOR ZAHTEVAO Čović da bude premijer

(Slobodna evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja