ALBANSKA MAFIJA POKORILA EVROPU, ALI EVO KO JE NAJJAČI NA SVETU! Specijal Kurira: Ovo su NAJMOĆNIJE KRIMINALNE IMPERIJE! Jače su od mnogih država!
Foto: Profimedia

Sila i krv! kriminalne organizacije širom sveta

ALBANSKA MAFIJA POKORILA EVROPU, ALI EVO KO JE NAJJAČI NA SVETU! Specijal Kurira: Ovo su NAJMOĆNIJE KRIMINALNE IMPERIJE! Jače su od mnogih država!

Specijal -

Narko-karteli iz centralnoameričke države svojom brutalnošću preuzeli su primat u svetu kriminala, dok je na drugom mestu najopasnijih organizacija italijanska mafija. U usponu su i kriminalci sa Balkana

Kriminalne organizacije silom i krvlju zarađuju milijarde dolara i vrlo često su jače od država u kojima su nastale ili iz kojih deluju, a meksički narko-karteli trenutno su najjača i najopasnija imperija svetskog podzemlja, tvrde policijski stručnjaci.

Dok su „kriminalni giganti“, poput kineskih trijada i japanskih jakuza, izgubili svoje mesto na novoj listi pet najopasnijih, razlog za to nije njihovo povlačenje, već to što su najveći deo svojih poslova legalizovali, ali i munjevit uspon albanske mafije i američkih uličnih bandi, koje su prerasle okršaje u kraju i postale međunarodne organizacije sa ozbiljnim uticajem.

Kriminalna kolonizacija

- Svi pamte vreme kolumbijskih megakartela, kao što su Gvadalahara i Zalivski kartel, nastalih na pepelu ere čuvenog narko-bosa Pabla Eskobara. Međutim, njihovu imperiju su sada preuzeli meksički karteli. U toku je jedinstven narko-geopolitički događaj - konačno prebacivanje moći s kolumbijskih proizvođača kokaina na meksičke prodavce droge - kaže za Dejli bist Robert Bunker, ekspert za Latinsku Ameriku Instituta Američkog ratnog koledža.

On objašnjava da je pokušaj rata protiv droge u Kolumbiji, Meksiku i Americi bio kontraproduktivan i da je samo ojačao kriminalne grupe, posebno one u Meksiku.

- Kad god su SAD ili neka druga zemlja krenule u borbu protiv kriminalnih grupa, rezultat je bio katastrofalan. Svaki kriminalni položaj preuzeli su predatori iz meksičkih kartela. Te očvrsle ubice seju smrt u svojoj zemlji, a sada su stigli do polja koke, džungli i gradova Kolumbije, pa će samo pokrenuti novi talas nasilja. Meksički karteli predstavljaju hemisfersku pretnju - kaže on.

Specijalci ubice

Iz Meksika operišu tri kriminalna sindikata, a jedan od najvećih je Los Zetas. Ova organizacija nastala je tako što je grupa specijalaca federalne policije počela da radi za Zalivski kartel i postala njihova udarna pesnica. Kada su 2010. rešili da se osamostale, njihovu borbu za moć okarakterisale su brutalne likvidacije i ubijanje celih porodica. Njihova taktika obuhvata odrubljivanje glave, mučenje, atentate, otmice... Jedino što preti da im uzdrma moć su sukobi u samoj organizaciji između frakcija Bravo i Zetas. Poseban problem im pravi Kartel del noreste, nekadašnja severna frakcija Los Zetasa koja se osamostalila.

Ipak, najveći njihov rival je kartel Sinaloa, sa sedištem u Kulijakanu. Ovu organizaciju, koju je decenijama vodio čuveni narko-bos Hoakin Guzman, zvani El Čapo (Kratki), CIA smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom na svetu. Ni El Čapovo spektakularno hapšenje, u kojem je učestvovao čak i holivudski glumac i režiser Šon Pen, nije uspelo da uzdrma kartel, jer su ga preuzeli Ismael Zambada Garsija i Guzmanovi sinovi Alfredo i Ivan Arčivaldo. Kontrolišu rute za preprodaju droge iz Latinske do Severne Amerike, a bave se trgovinom kokainom, opijumom, kanabisom, kristalnim metom, ekstazijem...

foto: Profimedia

Alijansa Saradnja dve organizacije

LOS ZETAS U EVROPI SAVEZNICI NDRANGETE

Savez je koristan za obe strane - prvi su zaduženi za transport droge iz Amerike, dok su drugi zaduženi za njegovo skladištenje i prodaju

Najbrutalniji i najveći meksički narko-kartel Los Zetas raširio je svoje delovanje u 43 evropske zemlje, i to zahvaljujući saradnjom sa moćnom italijanskom mafijaškom grupom Ndrangeta, pokazalo je istraživanje organizacije Libera. Krvožedni kartel prvo je razvio mrežu koja drogu iz Srednje Amerike prebacuje severno od meksičke granice, a sada čak 40 odsto kokaina iz Kolumbije prebacuje svojim saradnicima u Italiji, preko kojih ih širi dalje.

Velika mreža

- Savez između Los Zetas i italijanske mafijaške grupe je koristan za obe kriminalne organizacije. Prvi su zaduženi za transport droge iz Amerike u Evropu preko afričkih zemalja, dok su drugi zaduženi za njegovo skladištenje u različitim evropskim zemljama. Ndrangeta je savršen partner za Los Zetas jer imaju mrežu prodaje droge širom Starog kontinenta - piše u dokumentu „Meksiko, nevidljivi rat“ organizacije Libera.

Dominacija

Ovaj savez trenutno deluje u Španiji, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rusiji i Nemačkoj. - Ndrangeta dominira tržištem Evrope jer je nekad imala dobre veze sa moćnim kolumbijskim kartelima, a sada kada je njihova moć opala, ima dogovor sa moćnim meksičkim kartelom. Kriminalne organizacije iz Meksika nisu više zadužene za transport, već određuju cenu i rute distribucije droge. Oko 20 odsto kokaina ostavljaju u Latinskoj Americi, oko 40 odsto transportuju u SAD, dok na evropsko tržište stiže ostatak - navodi se u dokumentu.

Potcenjena pretnja

Drugo mesto na listi najopasnijih organizacija je čuvena italijanska mafija. Naravno, tu nije reč o jednoj koherentnoj organizaciji, već o često zavađenim grupama kao što su Koza nostra, Sakra korona unita, Ndrangeta i napuljska Kamora. Prema podacima FBI, ove četiri grupacije imaju više od 25.000 članova i čak 250.000 saradnika.

- Kalabrijska mafijaška grupa Ndrangeta je potcenjena, a reč je o ekstremno moćnoj organizaciji. Dok je mnogo poznatija sicilijanska Koza nostra prisutna u SAD, Kanadi i Australiji, Ndrangeta se širi svuda. Oni ne kupuju samo zgrade po svetu već čitave kvartove. Primer toga je njihovo preuzimanje Brisela- rekao je nedavno Đuzepe Governale, šef italijanske antimafijaške jedinice DIA.

On dodaje da je Kozi nostri zadat jak udarac poslednjih godina, kao i da je grupa u problemima otkako je prošle godine u zatvoru umro „šef šefova“ Salvatore Toto Rina. Ipak, objašnjava, ova grupa je i dalje opasna, a zahvaljujući svom statusu često su zaduženi za rešavanje sukoba između drugih kriminalnih organizacija.

Srpski kriminalci osmi

SRETKO KALINIĆ I KANIBALIZAM

Jedinstvena kriminalna organizacija poput Koza nostre ne postoji u srpskom podzemlju. Ipak, često se pominju grupe srpskih kriminalaca koje su aktivne širom sveta i na listama najopasnijih mafija oni zauzimaju osmo mesto. Svetski mediji najviše pažnje su im posvetili kada je pripadnik „zemunskog klana“ Sretko Kalinić priznao da je ubio Milana Jurišića, samleo njegovo telo i pojeo ga. Taj detalj je inspirisao američkog repera i producenta Fifti Senta da u svoju seriju „Moć“ („Power“) srpske kriminalce predstavi kao brutalne kanibale kojima niko u Americi ne sme da se zameri.

Država i obaveštajci

Na trećem mestu imperija podzemlja nalazi se ruska mafija. Istraživači kažu da ona deluje na jedinstven način - Solncevska bratva (Bratstvo iz Solnceva) ima mrežu od 10 „brigada“ koje deluju nezavisno, ali imaju zajedničke finansije i nadzorno telo od 12 vođa. Organizaciju je krajem osamdesetih godina osnovao konobar Sergej Mihalkov, nakon što je završio u zatvoru zbog prevare. Američki istražitelji tvrde da u svom poslovanju imaju pomoć ruskih obaveštajnih organizacija.

- Italijanska mafija je možda i dalje najpoznatija i među najbogatijim, ali ruska je najraširenija. Deluju na svim kontinentima osim na Antarktiku. Ruska država ne kontroliše Bratvu, ali im dopušta rad dokle god ne diraju državu. Granice njihovog delovanja u najvećoj zemlji sveta se znaju, ali van nje ih nema. Oni ne deluju tako što preuzimaju nečiju teritoriju, već dolaze i angažuju lokalne bande, pa im nude pomoć. Ruskih mafijaša nema na ulicama, ali mnogi gangsteri širom sveta rade za rusku mafiju ili sarađuju s njima - naveo je Mark Galeoti, američki analitičar bezbednosti.

Ulična carstva

Američke ulične bande decenijama su bile nebitne za organizacije poput italijanske mafije, kineskih trijada i japanskih jakuza. Međutim, njihovo povezivanje s većim organizacijama, ključan položaj u lancu distribucije narkotika, ali i tajna mreža mreža, znatno su podigle značaj bandi kao što su Kripsi, MS-13 i Arijevsko bratstvo. Dok su prvi afroamerička banda koja se iz Los Anđelesa raširila po celoj zemlji, latinoamerička banda MS-13 ili Mara salvatruča se iz istog grada raširila i po Južnoj i Srednjoj Americi. Brutalnim ubistvima mačetama stekli su opasnu reputaciju zbog koje ih je čak i američki predsednik Donald Tramp proglasio jednom od najvećih opasnosti po SAD. FBI navodi da MS-13 sada ima organizaciju koja može da se meri s italijanskom mafijom i meksičkim kartelima.

Nacistička grupa Arijevsko bratstvo ili Brend nastala je u zatvoru Sen Kventin i širila se iza rešetaka. Kako se navodi u izveštajima FBI, najveći problem u borbi protiv Arijevskog bratstva je taj što je većina vođa već u zatvorima osuđena na doživotne robije.

foto: Privatna Arhiva

Uteruju strah

ALBANSKI GOSPODARI LONDONA

Albanska banda Helbanijanz (igra reči koja znači Albanci iz pakla) zarađuje na desetine miliona funti godišnje od trgovine drogom i pod svojim patronatom drži prodaju kokaina u britanskoj prestonici. Umesto da se njeni pripadnici drže podalje od javnosti i svoje protivzakonite delatnosti kriju od svetlosti dana, oni se bez pardona na Instagramu hvale oružjem i velikim količinama novca stečenim od prodaje droge.

Hibridna organizacija

Na petom mestu najopasnijih imperija podzemlja nalazi se albanska mafija, procenjuju britanski i američki policijski stručnjaci. Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju njihov sistem od klasične hijerarhije u bandama. Ova kriminalna organizacija je mnogo labavija od sličnih iz Rusije i Italije.

Uspon ovih balkanskih kriminalaca počeo je uzgojem kanabisa u Albaniji, od kojeg godišnje obrnu oko pet milijardi dolara, i trgovinom ljudskim organima. Zbog bliskih veza s italijanskom mafijom, oni su počeli da jačaju kada se Koza nostra našla na udaru, a deo „posla“ prebačen na njih. Sa migracijom po Evropi i Americi, koristili su Italijane da uspostave svoje grupe i polako preuzmu veliki deo posla. Oni su uspostavili direktne veze sa kolumbijskim bosovima, pa su postali glavni transporteri kokaina za Evropu, za šta je posebno važan njihov sve snažniji uticaj u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Kako su stručnjaci još devedesetih upozoravali, reč je o hibridnoj organizaciji koja po potrebi deluje i kao kriminalna i kao teroristička organizacija, ali ima i jake političke veze.

Veoma ponosan vođa ozloglašenog hotela se hvalio svojim carstvom

EL ČAPO: IMAM FLOTU AVIONA I PODMORNICA

Vođa kartela Sinaloa Hoakin Guzman, zvani El Čapo, najveći narko-bos od vremena Pabla Eskobara, u oktobru 2015, tri meseca pre hapšenja, dao je intervju slavnom glumcu i reditelju Šonu Penu.

- U posao s drogom ušao sam kad sam napunio 15 godina. Jedini način da se zarade pare za hranu bio je da se uzgajaju mak i marihuana. Sada snabdevam tržište s više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane nego iko na svetu. Imam pravu flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova - ispričao je narko-bos.

foto: Privatna Arhiva

U tom intervjuu El Čapo, koji je bio na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, rekao je da je droga deo kulture i Meksika i sveta, a na pitanje da li je ikad koristio drogu, odgovorio je:

- Ne, gospodine. Pre mnogo godina, da, probao sam. Ali nisam zavisnik. Nisam koristio drogu u poslednjih 20 godina.

foto: Printscreen

Prema optužnici američkog tužilaštva, Guzman je od 1989. do 2014. u SAD prokrijumčario 154.626 kilograma kokaina, marihuane, heroina i metamfetamina, čija je vrednost 14 milijardi dolara.

1. MEKSIČKI KARTELI

Los Zetas

Osnovani: 1999. godine Istorijat: Grupa policijskih specijalaca počela je da radi za Zalivski kartel. Do 2010. bili su udarna pesnica te kriminalne organizacije, pa su se osamostalili. Trenutno postoje dve struje koje se bore za prevlast. Čime se bave: Prodaja droge, seks trafiking, reketiranje, ubistva po narudžbini...

Kartel del noreste

Osnovani: 2014. godine Istorijat: Grupa je delovala kao severni ogranak Los Zetasa, pa su se osamostalili i postali njihovi glavni konkurenti. Čime se bave: Kidnapovanje, prodaja droge, pranje novca, krađa automobila, reketiranje...

Kartel Sinaloa

Osnovani: 1988. godine Istorijat: Ovaj kartel osnovan je u meksičkoj državi Sinaloa kada je došlo do slabljenja kartela Aviles i Gvadalahara. Najpoznatiji bos je Hoakin Guzman El Čapo, kome se trenutno sudi u Njujorku. Čime se bave: Trgovina narkoticima, pranje novca, ubistva, otmice...

foto: Privatna Arhiva

2.ITALIJANSKA MAFIJA

Koza nostra

Osnovani: 19. vek Istorijat: Sicilijanska mafija se razvijala od početka 19. veka, a u 20. veku postali su globalni fenomen. Nije reč o monolitnoj organizaciji, već o grupi „porodica“ koje sarađuju i kontrolišu određene teritorije. Čime se bave: Ubistva po narudžbini, reketiranje, pranje novca, prostitucija, krađa umetničkih dela, prodaja oružja, oružane pljačke...

Ndrangeta

Osnovani: Sredinom 1890-ih Istorijat: Krajem 19. veka bili su malo tajno društvo iz Kalabrije koje se sve do 1975. bavilo reketiranjem i ucenjivanjem na lokalnom nivou. Tada se okreću švercu cigareta i vezama sa sicilijanskom mafijom i napuljskom Kamorom, a vremenom postaju jedna od najjačih kriminalnih organizacija. Čime se bave: Otmice, šverc cigareta, prostitucija, pranje novca, preprodaja oružja, reketiranje, zelenašenje, naručena ubistva...

Kamora

Osnovani: u 17. veku Istorijat: Ovaj kriminalni sindikat iz Napulja postoji vekovima zahvaljujući neobičnoj organizaciji koja nije centralizovana, pa se čak i sami klanovi često sukobljavaju. Uprkos tome, jedna su od najmoćnijih globalnih kriminalnih grupa. Čime se bave: Reketiranje, falsifikovanje, trgovina drogom, napadi, zelenašenje, prostitucija...

Sakra korona unita

Osnovani: 1981. godine Istorijat: Mafijaški bos Đuzepe Rogoli sa nekoliko lidera iz Kalabrije rešio je da proširi svoje delovanje van Apuklije, pa je ušao u saveze s jakuzama, kolumbijskim kartelima, trijadama, albanskim, ruskim i srpskim kriminalnim grupama. Čime se bave: Šverc cigareta, prodaja oružja, trgovina drogom, prevare, reketiranje, zelenašenje, pranje novca...

foto: Privatna Arhiva

3. RUSKA MAFIJA

Solncevska bratva

Osnovani: 1980-ih Istorijat: Ovu grupu osnovao je Sergej Mihailov, bivši konobar koji je uhapšen zbog prevare. U distriktu Solncevo u Moskvi regrutovao je agresivnu omladinu i ubrzo preuzeo rusko podzemlje, a zatim se raširio preko granice. Smatra se da iza njih stoji FSB, naslednica KGB. Čime se bave: Kocka, trgovina oružjem, seks-trafiking, pranje novca, ucenjivanje, preprodaja droge...

foto: EPA

4.AMERIČKI GANGSTERI

Kripsi

Osnovani: 1969. godine Istorijat: Nastali su u Los Anđelesu spajanjem dve manje afroameričke ulične bande, čiji su članovi imali samo 17 godina. Prvo su se bavili prvenstveno uličnim sukobima, kontrolom prostitutki i sitnom prodajom droge, ali su osamdesetih počeli da prodaju kokain i razvili su mrežu od najmanje 600 grupa širom Amerike. Veruje se da imaju više od 55.000 članova. Čime se bave: Prodaja droge, pljačke, iznuđivanje novca, ubistva...

foto: Profimedia

MS-13

Osnovani: 1980. godine Istorijat: Bandu su u Los Anđelesu osnovali migranti iz San Salvadora, a svoj uticaj su širili na neobičan način - deportacijama iz SAD. Trenutno su prisutni ne samo u Sjedinjenim Državama već i u Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali, ali i u Južnoj Koreji, Francuskoj, Egiptu... Čime se bave: Prodaja droge, šverc ljudi, pljačke, seks-trafiking, reketiranje, ubistva...

foto: Profimedia

Arijevsko bratstvo

Osnovani: 1964. godine Istorijat: Ova banda nastala je u zatvoru Sen Kventin i odatle se prvenstveno širila iza rešetaka. Već samo ime i simboli poput kukastog krsta jasno pokazuju da je reč o nacističkoj organizaciji, koja se prvo bavila samo sukobima sa afroameričkim ili latinoameričkim zatvorenicima. Međutim, vremenom su ilegalni poslovi postali važniji od ideologije, pa sarađuju s meksičkim kartelima i afroameričkim bandama, poput Gangsterovih šegrta. Čime se bave: Ubistva, iznuđivanje, ucene, kocka, prodaja droge, zatvorska prostitucija, trgovina oružjem, borbe pasa...

5.ALBANSKA MAFIJA 15 klanova ili fisova

Osnovani: 1950. godine Istorijat: Osnovna organizacija nastala je u Albaniji, ali od početka su prisutni i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj, u delovima koje naseljavaju Albanci. Ojačali su osamdesetih godina i podeljeni su u 15 porodičnih klanova ili fisova, koji rade nezavisno. Trenutno su glavni uzgajivači kanabisa i transporteri kokaina u Evropi. Čime se bave: Preprodaja kokaina, heroina i kanabisa, trgovina organima, seks-trafiking, pranje novca, ucenjivanje...

foto: Privatna Arhiva

Uteruju strah Albanski gospodari Londona

Albanska banda Helbanijanz (igra reči koja znači Albanci iz pakla) zarađuje na desetine miliona funti godišnje od trgovine drogom i pod svojim patronatom drži prodaju kokaina u britanskoj prestonici. Umesto da se njeni pripadnici drže podalje od javnosti i svoje protivzakonite delatnosti kriju od svetlosti dana, oni se bez pardona na Instagramu hvale oružjem i velikim količinama novca stečenim od prodaje droge.

foto: Printscreen

Kurir / Andrija Ivanović

Foto: Privatna arhiva, Profimedia, Printscreen, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track