Najnovije vesti

ONA JE MAJKA NAJMLAĐE ŽRTVE BOMBARDOVANJA: NATO bombe su mi u sekundi uzele sve! Trudna Marija izgubila je dete od 11 meseci i muža NOĆ UOČI USKRSA 1999!
Foto: Privatna Arhiva

Stradanje

ONA JE MAJKA NAJMLAĐE ŽRTVE BOMBARDOVANJA: NATO bombe su mi u sekundi uzele sve! Trudna Marija izgubila je dete od 11 meseci i muža NOĆ UOČI USKRSA 1999!

Specijal

Mariji Tošović iz Merdara poginuli su ćerka Bojana od 11 meseci i suprug Božin kad je pogođena kuća. Jedva je preživela u sedmom mesecu trudnoće

I nakon 20 godina, svaki dan kad svane, misli mi prvo odu na to veče, kada sam zbog NATO bombi u trenutku izgubila sve... I bebu, i muža, i kuću. Bomba je pala na našu kuću i od detonacije sam bila skroz zatrpana, a usta su mi bila puna krvi. Muža sam čula kako me doziva, ali moju bebu više ne...

Usta puna krvi

Ovako za Kurir o najužasnijem trenutku u njenom životu svedoči Marija Tošović (40), čiji su jedanaestomesečna ćerka Bojana i suprug Božin (29) poginuli tokom NATO agresije na SRJ, kada je projektil pogodio njihovu kuću u Merdaru 11. aprila 1999. Njihova ćerka Bojana najmlađa je žrtva zločinačkog napada Alijanse.

- Da nisam tada bila trudna sa mojom Anđelkom, verovatno bih poludela - kaže Marija drhtavim glasom.

Bila je u sedmom mesecu trudnoće. Zavila je svoju bebu u ćebe i sa suprugom se spustila u podrum, kada je oko pola 11 sati uveče, dan uči Uskrsa, kasetnim bombama počelo bombardovanje okoline Merdara.

foto: Privatna Arhiva

- Božin je uzeo Bojanu u naručje, a ja sam čučnula pored njih kada je „tomahavk“ udario u temelj naše kuće. Sve se obrušilo na nas, bila sam zatrpana zemljom, glava i leva ruku su mi samo bile slobodne... Dima nije bilo, svuda je bio mrak. Čujem muža kako me ispod ruševina doziva i hrabri, a Bojanu nisam čula. Nakon toga stigli su moj otac i brat, koji su rukama pokušavali da nas izvuku, dok su bombe padale celu noć - priseća se tragedije Marija i dodaje da je kao kroz san čula glasove svojih roditelja:

Boli iznova i iznova

- Nisam videla kad su ga izvukli, ni njega, ni Bojanu. I sama sam bila teško povređena i tek ujutru sam saznala da su svi poginuli. Bila sam tada trudna sa ćerkom i to mi je posle mnogo pomoglo, inače bih verovatno danas bila luda žena. Sećanja bole iznova i iznova. Tokom obeležavanja godišnjica peče najjače. Danas bi moja Bojana, najmlađa žrtva, imala 21 godinu.

Iako je tokom obnove zemlje Mariji i njenoj ćerki sagrađena kuća, kaže da bi sve dala samo da su njeni živi i da se ta kobna noć uoči Uskrsa nikada nije desila.

Suze

ĆERKA ME PITA KAKO JE IMATI OCA

Marija Tošović danas živi sa mlađom ćerkom Anđelkom, koja ima 20 godina, a rođena je u junu 1999. i koja joj je bila uteha sve ove godine.

- Iako Anđelika nikada nije upoznala ni oca, ni sestru, ona o njima, ali i o NATO bombardovanju sluša od rođenja, stalno se pominju... Teško je i njoj, pita me: „Kakav je osećaj imati oca?“ Sestru i oca zna samo sa slika, neprebolna tragedija - zaključuje Marija

(Kurir.rs / J.P)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...