NEOBIČNA PRIČA IZ BLATA FARME U BETELU: Par sa omota ploče Vudstok i dalje u ljubavi! Već 50 godina svako jutro počinjemo zagrljajem
Foto: Facebook, Profimedia

ZA SVA VREMENA

NEOBIČNA PRIČA IZ BLATA FARME U BETELU: Par sa omota ploče Vudstok i dalje u ljubavi! Već 50 godina svako jutro počinjemo zagrljajem

Specijal -

Slučajno otkriće Emotivna fotografija Nika Erkolajna i Bobi Keli postala je simbol festivala, a njih dvoje su od tada zajedno i u braku

Priča o Niku Erkolajnu i Bobi Keli jedna je od najlepših priča s Vudstoka.

Ovo dvoje mladih upoznali su se samo nekoliko nedelja ranije, ali su odlučili da zajedno provedu vikend na festivalu najavljivanom kao „Tri dana mira i ljubavi“.

„Nikako ne dolazite“

Dok su, u skoro samu zoru, stajali u blatu farme u Betelu i obmotani jorganom grlili jedno drugo, privukli su pažnju fotografa Berka Azla. Slika nastala u tom trenutku završila je na omotu ploče „Vudstok“. Nik i Bobi su ostali zajedno, venčali se dve godine kasnije, a u ljubavi su i danas.

- Nismo planirali da odemo na festival. Slušali smo radio s prijateljima i komentator je rekao: „Ovo je ludnica! Nikako ne dolazite!“ Shvatili smo da moramo da odemo. Imali smo 20 godina i odmah smo shvatili da moramo da budemo deo toga što se dešava - ispričao je Nik.

On dodaje da nisu imali pojma da ih je neko fotografisao.

- Ne sećam se ničega. Pamtim samo da smo se probudili, da smo ustali i da sam rešio da zagrlim svoju devojku - kaže Nik.

Bobi objašnjava da iako na slici gleda ka fotografu, ne seća se ničega.

- Pamtim samo da sam čula ptice, nekako smo bili mirni. Tek smo se probudili i tražili smo kafu, ali kafe nigde nije bilo - ispričala je ona za Rojters.

- To što se vidi na slici, to se dešava svakog dana. Kad god se probudimo i prvi put vidimo jedno drugo, mi se zagrlimo i poljubimo. Stojimo zagrljeni bar minut, držimo se jedno za drugo - dodaje Nik.

U vremenu bez društvenih mreža, mladi par nije ni znao da su privukli nečiju pažnju. Godinu dana kasnije pojavila se ploča.

- Album je kupio naš drug Korki. Okupili smo se da ga slušamo i nismo odmah ni shvatili da smo mi na slici. U jednom trenutku neko je primetio leptira kojeg je nosio naš drug. Tek tad smo primetili naš jorgan - kaže Nik.

- Tada sam shvatila da moram mami da priznam da sam bila na Vudstoku - dodala je Bobi.

Muzika i ljudi

Prvih godina niko osim njihovog društva nije znao da su oni na slici, ali se sve promenilo u vreme obeležavanja dve decenije od Vudstoka. Tada je ceo svet ponovo zanimalo šta se to dešavalo te 1969.

Fotograf Berk Azl

HIPICI ULEPŠALI TEŠKU DECENIJU

Čuvenu fotografiju napravio je fotograf Berk Azl, tada angažovan u agenciji Magnum. On nije došao na Vudstok da radi, već je bio u blizini s decom, ali je sa sobom nosio dva aparata. Lutao je kroz gomilu i svidelo mu se ono što vidi.

- To je bila teška decenija - atentati, pobune, Vašington. Moja arhiva je puna ružnih stvari. A onda sam došao na Vudstok i tu su bili hipici, za koje su svi mislili da će uništiti svet, ali su ti ljudi rešili da brinu jedni za druge - ispričao je za Njujork tajms.

foto: Printscreen

Mladi par je zapazio u 4.30 ujutru, napravio je nekoliko snimaka crno-belim filmom, pa prešao na kolor.

- Napravio sam kompoziciju s brdima u pozadini i zastavom, oni su bili u fokusu - rekao je Azl.

Kurir / Andrija Ivanović Foto: Facebook, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track