SPECIJAL KURIRA SRPSKI VELIKANI! SVE O NOVOVEKOVNIM  POLITIČKIM IDEJAMA U SRBA: Nikola Pašić nam je razbudio istoriju!
Foto: Arhiva

SPECIJAL KURIRA SRPSKI VELIKANI! SVE O NOVOVEKOVNIM POLITIČKIM IDEJAMA U SRBA: Nikola Pašić nam je razbudio istoriju!

Specijal -

Prošlost i budućnost: Neki smatraju da su ovi naši državnici i političari gorostasi koji su hodali po zemlji Srbiji, drugi bi najradije da ih zaborave, bace na dno istorijske korpe

Posle rekonstrukcije Trga Slavija i Trga republike u Beogradu, u novom ruhu trebalo bi da osvane i Trg Nikole Pašića. Hoće li čuveni Baja prestati da gleda Skupštinu Srbije, pitanje je koje neki postavljaju. Među njima ima i onih što s njegovim likom i delom nisu nimalo na ti, ali se, ne znajući, vode devizom osnivača i vođe Radikalne stranke da „cilj određuje sredstvo“. Naravno, uprkos rečenom - Pašić dobiti noge neće!

foto: Shutterstock

O knezu Mihajlu još ponešto znamo, osnove delovanja Dimitrija Tucovića pojedinci su savladali kad se u javnosti, pre nešto više od 15 godina, baš na stogodišnjicu osnivanja Srpske socijaldemokratske stranke u kojoj je bio jedan od najvažnijih ideologa, razbuktala polemika treba li ukloniti njegove posmrtne ostatke sa Slavije. No, i tu je krhko znanje: mučeni Tucović je bio predstavljan (još uvek je) na jednostran ili iskrivljen način. Naizmenično hvaljen i osporavan je i sam Pašić.

foto: Shutterstock

Neki smatraju da su ovi naši državnici i političari gorostasi koji su hodali po zemlji Srbiji, drugi bi najradije da ih zaborave, bace na dno istorijske korpe. Ko je u pravu? Kakvi su, zaista, bili ovi ljudi, šta su zagovarali, posebno poslednja dvojica?

Svi ponavljaju da je istorija učiteljica života, a svaku učiteljicu valja slušati. Kod nas, slaba vajda. Dr Predrag J. Marković, istoričar, primetio je da od knjige „Istorija političke misli u Srbiji XIX veka“ Vase Čubrilovića, koja je objavljena daleke 1955, nije bilo sinteze istorije političkih ideja u rasponu od dva veka, 18. i 19, sve dok prof. dr Dragan Simeunović nije objedinio i razjasnio „Novovekovne političke ideje u Srba“. Po obimnoj knjizi o razlozima poznog političkog buđenja srpskog naroda snimljena je i serija.

Jedni ga  obožavaju,  drugi mrze... Nikola Pašić
Jedni ga obožavaju, drugi mrze... Nikola Pašićfoto: Arhiva

Specijalno za čitaoce Kurira Simeunović (raz)otkriva ko su zapravo bili i šta su (nam) radili Dositej Obradović, Ilija Garašanin, Toma Vučić Perišić, Vladimir Jovanović, dva Svetozara - Miletić i Marković... Naravno, i Tucović, a pre svega čuveni Baja o kojem se ovih dana toliko govori.

foto: Kurir

NEDOKUČIVI VESELJAK

Privatni život je umeo da začini humorom, ali u politici je Pašić često izgledao zagonetan i nedokučiv. Ljudima je prilazio s rezervom, nije im poveravao misli i ideje sve dok sam ne bi raščistio dileme i probleme.

KRALJ I KAMIN SU ISTO

Pašić je razvio teoriju da „premijer mora poštovati krunu i nastojati da bude korektan“, a u isto vreme „ne sme biti previše na odstojanju, ni suviše blizak. To je kao s kaminom: ako si suviše blizu, ne valja, izgorećeš. Ako si predaleko, ne valja, smrznućeš se.“

JASNA DIREKTIVA Kad je pesnik Milan Rakić prvi put stupio u diplomatiju, Pašić mu je rekao: „Ovaj, ja sam čuo da ti pevaš pesme, ali u spoljnoj politici nema pevanje, nego ima sve da čuvaš u državnu tajnu, kao što devojka ima da čuva... ovaj... pre nego što se uda.“

IZLAZ BEZ IZLAZA - Kakva je situacija, gospodine Pašiću? - upita ga kralj Petar. - Ovaj... onaj... Veličanstvo, situacija je poteška i vlada ne može da bidne... ovaj... nego moramo ići u izbore na narod - odgovori Pašić. - Ama zar opet izbori, ako boga!? Zar nema drugog izlaza? - Ovaj... Veličanstvo, jeste... znaš... ima izlaz, ali neće da izađemo - odgovori Pašić.

SVE REČENO

- Vi ste taj Tucović!? Čitam ja vas, imate oštro pero i britku pamet! - Gospodine predsedniče, nisam znao da čitate opozicionu štampu? - začudio se Dimitrije Tucović. - Svaki pravi predsednik vlade mora da čita opozicionu štampu, jer ono što njegovi pišu unapred zna - objasnio je Pašić.

BRAVO ZA NUŠIĆA - Ovo je, gospodine Pašiću, prilično neozbiljno, Brana Nušić na konju uleteo u Ministarstvo spoljnih poslova. - Ovaj... zar na gornji sprat!? - upita Pašić začuđeno. - Jeste, molim vas! - potvrdi dr Mika Popović. - Ovaj, znaš, ja sam znao da on dobro piše knjige, ali da može da jaše konja, to nisam znao.

NEKA BUDE PUTNIK Posle slavne bitke na Ceru, kad je Stepu Stepanovića trebalo proizvesti u čin vojvode, Pašić je rekao: - I ja sam za to da Stepu proizvedemo za Putnika!

Kurir.rs/ Branka Mitrović Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track