OVDE ĆE SRBI IZ VUHANA BITI U KARANTINU: Čeka ih odmaralište na Azurnoj obali JEDAN OSTAO, NIJE HTEO DA SE EVAKUIŠE
Foto: EPA

Evakuacija

OVDE ĆE SRBI IZ VUHANA BITI U KARANTINU: Čeka ih odmaralište na Azurnoj obali JEDAN OSTAO, NIJE HTEO DA SE EVAKUIŠE

Specijal -

Naši državljani danas bi trebalo da slete u vojnu bazu Istr, odakle će najverovatnije biti prebačeni u odmaralište u Kari le Rue, 25 kilometara od Marselja, gde je otvoren karantin za sve koji dolaze iz Kine

Četvorica srpskih državljana iz Vuhana, kineskog grada koji je epicentar opasnog koronavirusa, trebalo bi danas u ranim jutarnjim časovima da stignu u Istr na jugu Francuske, gde će najverovatnije ostati još 14 dana u karantinu, saznaje Kurir.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da se prebacivanje četvorice Srba očekuje u subotu oko 22 sata po našem vremenu.

- Oni će biti prebačeni uz pomoć Francuske do grada Istr na jugu Francuske, gde će najverovatnije biti u karantinu 14 dana. U pitanju su četiri naša državljana, a ne tri, jer se u međuvremenu javio još jedan, koji je bio 300 kilometara od Vuhana i pokušao je sam da organizuje odlazak, ali nije uspeo, pa se javio našoj ambasadi za pomoć - izjavio je Dačić.

foto: Privatna Arhiva

Sletanje francuskog aviona se očekuje u nedelju tokom ranih jutarnjih časova ili prepodneva. Reč je o avionu A380, koji će prebaciti preostale francuske građane i deo Evropljana, a i ovaj avion bi trebalo da sleti u vojnu bazu Istr.

- Srbija radi sve da pomogne svojim građanima, ali u ovom trenutku dosta zavisi i od Francuza, ali i od procedura Kineza. Očekuje se da svi pre poletanja prvo budu testirani na koronavirus, čak i ako nemaju nikakvih simptoma, što je recimo slučaj sa Srbima. Pretpostavlja se da će let da traje nešto više od 12 sati, a za komandama će biti vojni piloti koji su specijalizovani za humanitarne evakuacije - kaže dobro obavešteni izvor Kurira i dodaje:

- Tokom celog puta na raspolaganju će im biti mnogobrojna medicinska ekipa, među čijim članovima će biti i psiholog, koji će sve pripremiti za postojeći karantin. Važno je da su svi naši državljani pristali da budu u izolaciji dok traje inkubacioni period.

foto: Beta

Ukoliko i srpski državljani ostanu zajedno s Francuzima u karantinu, biće smešteni u odmaralište Kari le Rue, na oko 25 kilometara od Marselja, koji je izabran jer se nalazi usred borove šume, u zalivu, a prvi grad je na tri i po kilometara. Kari le Rue je smešten u regionu Provansa - Alpi - Azurna obala. Svi evakuisani prethodno će morati da potpišu da dobrovoljno ostaju 14 dana u karantinu, a moći će slobodno da se kreću unutar odmarališta, pod uslovom da nose zaštitnu masku kada su u kontaktu sa ostalima. Obavezni su da prijave svaki sumnjivi simptom, kao i da mere temperaturu dva puta dnevno. Ipak, oni neće smeti da izlaze van centra, a čak 140 specijalaca će ih sprečavati da izađu, kao i neželjene posetioce da uđu.

Student Stefan Vujić iz Vuhana je potvrdio juče tokom dana za Kurir da se „evakuacija očekuje uskoro“, kao i da su u stalnom kontaktu s našom ambasadom u Kini.

foto: EPA

- Ostajemo u karantinu 14 dana. Sada ne znamo da li će to biti u Francuskoj ili u Beogradu, ali naravno da ćemo ispoštovati šta god nam se kaže. Jedva čekam da se vratim, ali siguran sam da će Francuzi imati dobar karantin, kao i Kinezi ovde - rekao je Vujić za Kurir, dok je trener Aleksandar Kalaba, koji se trenutno nalazi u Vuhanu, takođe potvrdio da „postoje nagoveštaji da će biti uskoro evakuisani“.

Jedan Srbin ostao NE MRDAM IZ VUHANA

Još jedan srpski državljanin u Vuhanu, koji je želeo da ostane anoniman, odbio je da se evakuiše, kao što je ranije i najavio:

- Situacija je ovde dobra i mirna. Poštujemo pravila. Definitivno ostajem u Kini. Nisam u kontaktu s drugim Srbima odavde, ali mislim da će oni svi otići - rekao je ovaj mladić za Kurir.

V. V. od utorka u Beogradu STUDENT IZ VUHANA SE VEĆ VRATIO

Da podsetimo, srpski student V. V. sleteo je u utorak uveče na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, a samo nekoliko sati pre nego što je kineski grad Vuhan stavljen pod karantin, on je otišao u drugi grad i tako izbegao da tamo ostane „zarobljen“. Nakon dolaska na aerodrom, usledila je kontrola, a tek sat i po kasnije, kada je ustanovljeno da nije zaražen koronavirusom, mogao je da se pozdravi s najdražima i ode kući.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja