VAŽNOST PRAVILNE ISHRANE DECE I U ŠKOLI: Birajte zdravu užinu za vašeg školarca!
Foto: Shutterstock

Voće ili zdravi keks

VAŽNOST PRAVILNE ISHRANE DECE I U ŠKOLI: Birajte zdravu užinu za vašeg školarca!

Specijal -

Umesto da posegne za nezdravim slatkišima ili grickalicama, ponudite vašem detetu keksić obogaćen vitaminima i mineralima ili neku voćku

Poznato je da je pravilna ishrana koja podrazumeva raznovrstan izbor namirnica baza dobrog zdravlja deteta, jer sadrži neophodne hranljive sastojke i obezbeđuje optimalan dnevni unos energije. S druge strane, količina fizičke aktivnosti u toku dana utiče na količinu hrane koju će deca pojesti, a užina je svakako tu da im pomogne da održe potreban energetski nivo.

Krivci za gojaznost

Brojna istraživanja, ali i sistematski pregledi dece poslednjih godina, pokazuju upravo da je prevelika konzumacija grickalica i slatkiša glavni krivac za prekomernu težinu dece školskog uzrasta, zbog visokog sadržaja soli i dodatog šećera, a malo hranljivih materija.

školsko zvono
foto: Shutterstock

Zato, iako su deca veliki ljubitelji kupovnih grickalica i često posežu za njima, kada žele da nešto prezalogaje između obroka, izbegavajte da im dajete „prazne kalorije“. Ono što je njima potrebno jesu zdravi keksići koji sadrže vitamine i minerale, sveže voće i mlečni proizvodi bogati kalcijumom, inače veoma bitnim zbog razvoja kostiju.

Grickaj zdravo

Kada je u pitanju užina koju će dete poneti u školu, obratite pažnju da ne bude nešto što je lako kvarljivo. Najbolje bi bilo da je užina upakovana i da ne mora da se jede pomoću pribora. Jabuke, banane, mandarine i koštunjavo voće uvek su dobar izbor, kao i keksići ili krekeri, i idealni su za međuobrok.

Uz pravi izbor namirnica, neće doći do pada koncentracije, a samim tim i produktivnosti u školi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track