PINK PANTERI: Kradljivci dijamanata umešali se u krvavi rat crnogorskih klanova
Foto: Shutterstock

PINK PANTERI: Kradljivci dijamanata umešali se u krvavi rat crnogorskih klanova

Specijal -

Saradnja najpoznatije grupe pljačkaša na svetu i škaljarskog klana traje godinama, a da ni Pink Panteri nisu pošteđeni u krvavom ratu oko narkotika, svedoče likvidacije Milana Ljepoje, Aleksandra Šarca i Damira Hadžića

Ulaze u radnju u skupim odelim, zadrže se manje od šezdeset sekundi, ukradu nakit vredan ne manje od nekoliko stotina hiljada evra i izađu. U najgorim slučajevima, pljačka traje do dva minuta i nikada nema žrtava. Po ovom scenariju koji podseća na scene iz akcionih filmova i u čijim avanturama uživaju gledaoci, postala je prepoznatljiva grupa međunarodne bande kradljivaca luksuznog nakita Pink Panteri.

O njim su ispričane mnoge priče, snimljeni dokumentarci, Interpol je napravio poseban tim za razotkrivanje ovih lopova, međutim, legenda o miroljubivim pljačkašima doživela je krah u poslednjih nekoliko godina, pošto je otkriveno da su se aktivirali u kriminalnom ratu, koji već sedam godina potresa Srbiju, Crnu Goru, ali i druge evropske zemlje. Imena pljačkaša dijamanata, sve češće dovode se u vezu sa najsurovijim likvidacijama.

Nedavno hapšenje Predraga Vujoševića na Kanarskim ostrvima u Španiji, koji je važio za jednog od njihovih vođa, poslednji je u nizu dokaza za to.

- Tokom hapšenja jednog od vođa Pink Pantera na Kanarskim ostrvima, u njegovim mobilnim telefonima i računarima otkrivene su šifrovane poruke koje su jasno dokazale istražiteljima da postoji jaka veza između Pink Pantera i jednog od najopasnijih klanova u Evropi, škaljarskog klana. Takođe, kod Vujoševića je pronađen kokain - otkrili su španski istražitelji posle stavljanja lisica Vujoševiću pre oko mesec dana, koji je istovremeno bio i član bande pljačkaša i jedan od istaknutih pripadnika škaljarskog klana.

- Činjenica je da najviše pljačkaša, koji su do sada identifikovani, dolazi upravo iz Crne Gore, odakle potiču „škaljarci”, ali i njihovi suparnici „kavčani”. Španska policija čak je označila Crnu Goru kao „kolevku odvažnih lopova”. Osim toga, činjenica je i da su oba klana posle izbijanja krvavog rata 2014. tražila svoje saveznike. Pink Panteri, kao jako i dobro hijerarhijski ustrojena organizacija koja zarađuje puno novca, postala je poželjan partner u ovom sukobu - objašnjava sagovornik Kurira.

Dokaz za jaku povezanost dve kriminalne grupe jesu i ubistva Damira Hadžića, Milana Ljepoje i Aleksandra Šarca, koji su navodno bili pripadnici Pink Pantera.

Božidar Spasić, bivši operativac DB, potvrdio je za Kurir da su se Pink Panteri, prema informacijama koje dolaze iz policije, ali i podzemlja, u najvećem broju oslonili na škaljarski klan i samim tim se umešali i u rat u podzemlju. On to objašnjava činjenicom da pripadnici čuvene grupe pljačkaša nisu dovoljno jaki da deluju samostalno.

- Pink Panteri su skupina lopova i razbojnika koji su pljačkali zlatare i galerije na glasu. Činjenica je da nisu mogli da deluju sami i da su i oni članovi klanova, odnosno oni deluju uz klanove - rekao je Spasić.

- Nisu samostalni i umešali su se u sukob klanova. Veliki broj draguljarnica sada ima daleko bolju zaštitu i nije ih lako opljačkati kao pre, zbog toga se verovatno veliki broj lopova preorijentisao na poslove s drogom, koji takođe donose mnogo novca - zaključio je on.

Aleksandar Šarac: Izrešetan zbog veze sa „škaljarcima”

Ime Aleksandra Šarca, koji je sa dva hica iz pištolja upucan 17. oktobra prošle godine u garaži TC „Ušće” na Novom Beogradu, i od posledica ranjavanja preminuo devet dana kasnije, pominjalo se vezano za kriminalnu grupu „Pink panteri”. Međutim, tek posle njegove likvidacije otkriveno je da je bio blizak „škaljarcima” i da je najverovatnije to bio razlog što je ubijen. U snimljenim telefonskim razgovorima otkriveno je da je bio u sukobu sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je bliska suprotstavljenom „kavačkom klanu”. Osumnjičeni za njegovu likvidaciju navodno su takođe blisko sarađivali s njima.

Aleksandar Šarac
foto: Printscree/Instagram

Milan Ljepoja: Brutalno mučen u kući strave

Nišlija Milan Ljepoja, javnosti je postao poznat posle spektakularne pljačke u Dubaiju 2007, kada su maskirani lopovi odneli nakit vredan 11 miliona evra. Posle ubistava „kolega” Šarca i Hadžića, porodica je prijavila njegov nestanak u decembru prošle godine. Prvo se sumnjalo da se sam sklonio, a onda je hapšenje grupe Veljka Belivuka razotkrilo misteriju - utvrđeno je da je on namamljen, brutalno mučen, a potom i ubijen u kući strave u Ritopeku. Navodno, pripadnici grupe sumnjičili su ga da je bio glavni organizator napada u Kijevu na njihovog „šefa”, vođu kavačkog klana Radoja Zvicera.

Milan Ljepoja, Pink Panter
foto: MUP

Damir Hadžić: Ubijen na Krfu

Damir Hadžić, poznati „pink panter“ iz Užica, likvidiran je 25. jula prošle godine na Krfu, dok je u kolima prilazio vili koju su iznajmili on i jedan od vođa „škaljaraca” Alan Kožar. Pre ubistva dovođen je u vezu sa serijom pljački širom Evrope i navodno je bio na samom vrhu liste Pink Pantera. Međutim, navodno se poslednjih godina zbližio sa vođama „škaljaraca”. Da je osim u pljačkama počeo da učestvuje i u likvidacijama, dokaz je poternica koja je bila raspisana za njim zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu pripadnika kavačkog klana Davorina Baltića.

Damir Hadžić
foto: Printscreen

Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track