KRVAVA NEDELJA INSPIRISALA ROKERE O masakru pre tačno 50 godina pevali Pol Makartni, Džon Lenon, Bono, Blek sabat...
Foto: Profimedia

Godišnjica krvoprolića u SEVERNOJ IRSKOJ

KRVAVA NEDELJA INSPIRISALA ROKERE O masakru pre tačno 50 godina pevali Pol Makartni, Džon Lenon, Bono, Blek sabat...

Specijal -

Krvava nedelja 1972. toliko je odjeknula da se u celom svetu pričalo o ovom događaju.

Ubistvo 14 nenaoružanih demonstranata šokiralo je svet, ali najviše umetnike iz same Britanije koji su masovno počeli da se bave ovom temom.

Tako je prvi pesmu o ovim dešavanjima napisao Pol Makartni, nekadašnji član Bitlsa. On je samo dva dana posle događaja, 1. februara 1972, zatražio da se "Irska vrati Ircima". To je istovremeno bio i prvi singl koji je snimio nakon raspada čuvenih "liverpulskih buba" sa svojim novim bendom Vings.

- Diskografska kuća prvo nije želela da ga objavi, ali je to uradila na Makartnijevo insistiranje. Ipak, pesmu su odmah cenzurisali BBC, Radio Luksemburg i brojne američke radio-stanice. Britanski kritičari su ga napali da je samo pokušao da iskoristi događaj da bi privukao pažnju. Gardijan je čak sugerisao da mu je IRA platila turneju. Uprkos tome, pesma je postala hit broj jedan, ali samo u Irskoj i Španiji - piše portal Newsrnd.com.

Njegov nekadašnji saradnik Džon Lenon takođe je brzo reagovao i već 1973. napisao je i snimio pesmu "Sunday Bloody Sunday" (Nedelja, krvava nedelja) sa Joko Ono.

- Lenon je i ranije podržavao republikance i učestvovao je na nekim demonstracijama. Stihovi pokazuju njegov bes zbog koga je bio i kritikovan jer je mržnja prevazišla granice "Vi anglo i škotske svinje poslati ste da kolonizujete sever", početni su stihovi, a nastavljao je: "Ostavite Irsku Ircima i bacite Engleze u more" - navodi portal.

Krvava nedelja
foto: Profimedia/Kurir

Nakon njih, i metalci iz Blek sabata snimili su pesmu "Sabbath Bloody Sabbath" (Sabat, krvavi sabat).

- Mračne stihove "Gde da pobegnemo? / Šta još da radimo? / Sutra ne postoji, / Život te ubija, / Snovi postaju noćne more, / Raj postaje pakao" napisao je basista Gizer Batler, irskog porekla, koji je situaciju uporedio i sa onom u bendu - piše Newsrnd.com povodom pola veka od masakra.

Jedna od najpopularnijih je i pesma "Sunday Bloody Sunday" irskog benda U2.

- To je dan sukoba dve zajednice u Severnoj Irskoj - Iraca katolika i unionista protestanata - koji se otrgao kontroli. Sve je ušlo u novu dimenziju i svaki Irac u glavi ima sliku pokojnog biskupa Edvarda Dejlija kako drži krvavu maramicu i pokušava da pomogne ranjenima i onima na samrti - napisao je Bono Voks, frontmen benda, svojevremeno za časopis Roling stoun.

Kako Newsrnd.com navodi, upravo ta pesma, snimljena 1983, vinula je tada malo poznati bend u vrhove olimpijskog roka.

Kurir.rs / Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track