ODLOŽENA PRIMENA MERE KAŽNJAVANJA VOZAČA SA SRPSKIM TABLICAMA: Kurti na zahtev SAD za 48 sati odložio primenu odluke
Foto: Profimedia

JUČE ODBIO SVA REŠENJA

ODLOŽENA PRIMENA MERE KAŽNJAVANJA VOZAČA SA SRPSKIM TABLICAMA: Kurti na zahtev SAD za 48 sati odložio primenu odluke

SRBI NA KIM -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne "KM" (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Aljbin Kurti na Tviteru.

Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja", naveo je Hovenijer.

Stejt department: I Kurti i Vučić treba da naprave ustupke

Prethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.

Poručio je da i Kurti i predsednik Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je juče, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

Na moguću eskalaciju upozorio je juče i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.

Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.

U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track