MOĆNA PORUKA SA MURALA NOVAKA ĐOKOVIĆA SRBIMA U ORAHOVCU: Iz ovoga svakog dana 262 srpske duše crpe snagu da opstanu na KiM!(FOTO)
Foto: Privatna arhiva Dragana Šibalića

Svedočenje hodočasnika

MOĆNA PORUKA SA MURALA NOVAKA ĐOKOVIĆA SRBIMA U ORAHOVCU: Iz ovoga svakog dana 262 srpske duše crpe snagu da opstanu na KiM!(FOTO)

SRBI NA KIM -

Orahovac na Kosovu i Metohiji je grad od oko dvadesetak hiljada stanovnika, gde u gornjem delu grada u nekoliko ulica oko crkve Uspenja presvete Bogorodice živi 262 stanovnika srpske nacionalnosti.

Orahovac, pravoslavna crkva
Orahovac, pravoslavna crkvafoto: Privatna arhiva Dragana Šibalića

Nekada je u ovom gradu živelo oko 5.000 Srba. Mnogo je napuštenih srpskih kuća, mnogo više prodatih. Mladi zbog nedostatka posla i neizvesne budućnosti odlaze čim im se ukaže prilika.

- Život onih koji su ostali u Orahovcu nije uopšte lak. Uglavnom žive od pravljenja rakije i vina. Škola i crkva su im jedino mesto okupljanja. Ali i pored svih nedaća koje su ih zadesile i sa kojima se suočvaju oni su nasmejani - kaže za Kurir biciklista Dragan Šibalić, hodočasnik iz Kraljeva.

Orahovac, Dragan Šibalić
Orahovac, Dragan Šibalićfoto: Privatna arhiva Dragana Šibalića

Da nije sve izgubljeno, da ima nade za naš srpski narod na Kosovu i Metohiji pokazuje primer Dušana Stojanovića. Završio je Fakultet tehničkih nauka za inženjera zaštite životne sredine i zaštite na radu 2019. godine. Za njega posla u Orahovcu nema. Ali on ne želi da napusti ni Orahovac ni Kosovo i Metohiju.

MURAL U ORAHOVCU

Moćna poruka srpkog teniskog asa

Orahovac, Novak na muralu
Orahovac, Novak na muralufoto: Privatna arhiva Dragana Šibalića

Ono malo Srba što su u Orahovcu ostali svakog dana sa uličnog zida bodri moćna poruka sa murala svetskog a srpskog teniskog asa.

Pored lika Novaka Đokovića na muralu je ispisana moćna poruka na srpskom i italijanskom:

- Nema unazad, čak ni da bi se uhvatio zalet.

Mural je napravio beogradski umetnik Milan Milosavljević.

Šibalić kaže da je Stojanović zbog toga odlučio da pokrene sopstveni posao baveći se starim grnčarskim zanatom, kojim su se bavili njegovi dedovi i pradedovi. U poslu mu pomaže otac i sve prave ručno.

Težak i mukotrpan posao ali kako kažu ne odustaju. Mnogo bi im bilo lakše da imaju mašinu za grnčariju.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva Dragana Šibalića

Sveštenik Milan Stanojević je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu mašine i do sada sakupio 2.000 evra.

- Nedostaje im još 800 evra, tako da apelujem na sve ljude dobre volje ko god je u mogućnosti da pomogne ovom mladom čoveku. Jer dok je takvih Obilića i junaka srpska duša će istrajati na Kosovu i Metohiji - ističe srpski hodočasnik.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track