MILAN KOVAČEVIĆ S KOSMETA: Stalno strepimo od novih napada
Foto: Kurir

POLITIKA

MILAN KOVAČEVIĆ S KOSMETA: Stalno strepimo od novih napada

SRBI NA KIM -

Odavde nigde ne idem. Ovde je moj dom i, pored svih nedaća, odlučan sam da ostanem ovde da živim i da radim, kaže ovaj mladić iz sela Banje

Za nas Srbe život na Kosovu i Metohiji je težak, a za to se svakodnevno postaraju Albanci, koji nam bukvalno ne daju mira. Lično, ni sam ne znam koliko puta su napali što mene, što moju imovinu, priča za Kurir Milan Kovačević, mladić iz sela Banje kraj Srbice na Kosovu i Metohiji.

Ubili mu oca

S teškoćama se susreće od malih nogu, a kada je bio samo sedmogodišnji dečak, ostao je bez oca, koga su Albanci ubili iz čista mira dok je čuvao stoku samo zato je Srbin. I sam Milan je malo-malo na meti Albanaca, a samo u poslednjih godinu dana dva puta je imao ozbiljnih problema - u januaru ove godine Albanac ga je pretukao, i to nakon što je pokušao da ukrade Milanu drva, a malo pre toga, decembra prošle godine, Albanci su mu zapalili šumsku kuću i sve u njoj.

Milan Kovačević
foto: Privatna Arhiva

Ne čudi što Milan bez ustezanja kaže da je svakodnevni život na Kosovu težak.

- Za Srbe je ovde nikako, kako bi moglo da bude? Sa svih strana smo okruženi Šiptarima, nemamo gde da idemo. Evo, danas za slavu sam uspeo jutros da odem do crkve, da zapalim sveću, ali ko zna šta će i kako biti. Stalno strepimo od novih napada Albanaca. Nije uopšte pitanje da li će ih biti, samo je pitanje hoće li nekoga od nas fizički napasti ili će da nam se obruše na imovinu - kaže Milan Kovačević za Kurir.

Zahvalan predsedniku

Ni finansijski nije lako - većina, kaže, živi od poljoprivrede i spaja kraj s krajem. No, komšije u istoj nevolji, tu su jedni drugima da se nađu kada je potrebno. U momentu dok smo razgovarali, Milan je bio na poslu. Kako kaže, zahvalan je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji politikom koju vodi pomaže našem narodu u južnoj srpskoj pokrajini.

- Da nije predsednika, ne znam kako bismo uspeli da preživimo i opstanemo. Ali, ono što mogu da kažem je da ja odavde, s Kosova nigde ne idem. Ovde je moj dom i, pored svih nedaća, odlučan sam da ostanem ovde da živim i da radim - kaže Kovačević.

I. Ž./ Foto/Source:Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track