"KAKO DA VERUJEMO KFORU KAD NAS NE ŠTITI?" Ivanović: Srbe obezbeđuju države koje su PRIZNALE KOSOVO! One TO ne ŽELE da OSTVARE
Štrpce je enklava, Foto: Kurir TV, EPA/Đorđe Savić, Shutterstock

ALARMANTNO

"KAKO DA VERUJEMO KFORU KAD NAS NE ŠTITI?" Ivanović: Srbe obezbeđuju države koje su PRIZNALE KOSOVO! One TO ne ŽELE da OSTVARE

SRBI NA KIM -

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić razgovarao je juče sa građanima te opštine o bezbednosnoj situaciji, a zatim je zaključke sa sastanka preneo komandantu Kfora za region Zapad pukovniku Ivanu Marotu.

Stefan Stojanović, Štrpce
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Podsetimo, napad na srpske dečake dogodio se u petak, kada su se vraćali iz seče badnjaka i zastali kraj puta da se slikaju. Stefan Stojanović tom prilikom ranjen je u predelu ramena, dok je Miloš zadobio prostrelnu ranu ruke.

Branko Radun, politički analitičar i Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i dr Milan Ivanović, načelnik odeljenja za plućne bolesti KBC Kosovska Mitrovica i bivši predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta, govorili su o teškoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji u jutarnjem programu Redakcija.

Osetljiva situacija za Srbe na KIM

- Situacija je jako osetljiva. Što se tiče izjave gradonačelnika, on nema druge nego da se obrati bezbednosnim jedinicama KFOR. Više puta sam govorio o tome da je opština Štrpce jedna od najosetljivijih opština, jer su u ovoj enklavi okruženi Albancima sa svih strana - rekao je Beriša.

03:17

SRPSKA ENKLAVA - BEZ PRAVA!

Obavezali su se da će štititi Srbe

- Albanci nikad nisu činili tako nešto da se na najsvetiji dan učini tako nešto! Srbi su pokazali njihovo jedinstvo okupljanjem u nedelju i pokazali koliko im je stalo da žive bezbedno, Srbi u enklavama i na Kosovu i Metohiji su svoji na svome! Kada je potpisan Kumanovski sporazum, KFOR i NATO su se obavezali da će obezbediti Srbe. Od kad je u vladu Kosova ušla gospođa Trajković i Rašić imamo stvaranje novog kluba - rekao je on.

Samo bezdušni mogu preći preko ranjavanja dečaka

- Sve je to nov pritisak na Srbe u kom je nastradalo dete. U ovom trenutku je neophodno obezbediti bezbednost i sloboda kretanja, i tek onda da se razgovara o bilo čemu! - podvukao je poslednje dve reči Beriša.

Ivanović se uključio putem vajber poziva i dao uvid u situaciju.

- Zapadni deo međunarodne zajednice stavio se na stranu Albanaca, ista situacija bila je i pre 15, 20 godina i tada su Srbi bili kriminalci, teroristi, trgovci, šverceri, optuživani za napade, za rušenje albanskih kuća, tako da vidimo da se taj model ponavlja. Intersantno je bilo da su i tad postojali Srbi koji su optuživali Srbe sa severa - rekao je.

- Ne možemo verovati bezbednosnim snagama, može se reći da je KFOR nešto profresionalniji od ostalih, ali opet dolaze iz zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Pravo, sporazumi i Kumanovski sporazumi su u drugom planu, a interesi Srba jesu ugroženi, i pored toga što treba da garantuju mir, oni to očigledno ne žele da ostvare - rekao je Ivanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja