OVO SELO JE SIMBOL OPSTANKA SRBA NA KIM! Krst visok ŠEST METARA koji SIJA I NOĆU stoji kao poruka: OVDE OSTAJEMO DO POSLEDNJEG
"OVDE LEŽE MOJ OTAC, DEDA, PRADEDA, ČUKUNDEDA!", Foto: Kurir TV

srpsko-vekovima!

OVO SELO JE SIMBOL OPSTANKA SRBA NA KIM! Krst visok ŠEST METARA koji SIJA I NOĆU stoji kao poruka: OVDE OSTAJEMO DO POSLEDNJEG

SRBI NA KIM -

U pisanim dokumentima, Gotovuša se prvi put pominje 1331. godine u jednoj od povelja srpskog cara Dušana Silnog, tada kralja.

Između brda i dolina prošaranih rekama i potocima, šumama i livadama, proteže se šarplaninska varošica Gotovuša sa 1300 stanovnika srpske nacionalnosti. U sastavu je opštine Štrpce, na jugu srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na severoistočnim padinama Šar-planine, sa obe strane gornjeg toka reke Lepenac i Gotovuške reke. Naselje je dobilo ime po gotovim, razrađenim poljima na koja su došli preci sadašnjih stanovnika Gotovuše.

Prema dosadašnjim arheološkim ispitivanjima i otkrićima, teritorija današnje Gotovuše je bila naseljena više hiljada godina unazad. Tu su, pre svega, ostaci utvrđenja „Gradište“ (Zidovnica), gde postoje tragovi da je naselje imalo vodovod i kanalizaciju, kao i skoro otkriveni mozaik stare crkve iz VI veka nove ere!

Selo Gotovuša
foto: Kurir tv

Pet dana nakon drame ranjavanja dečaka i mladića iz sela Gotovuša, podno Brezovice, život u ovom planinskom selu se polako vraća u normalu. Meštani su okrenuti svojim dnevnim obavezama, uz jasan stav da će ostati na svojoj dedovini.

O selu Gotovuša

Gotovuša je naselje u opštini Štrpce na Kosovu i Metohiji. Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Gotovuša površine 1611 ha. U pisanim dokumentima, Gotovuša se prvi put pominje 1331. godine u jednoj od povelja srpskog cara Dušana Silnog, tada kralja.U selu postoji Crkva Svetog Nikole iz druge trećine XVI veka, koja se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, u sklopu spomeničke celine Crkve Sirinićke župe. Ranije je verovatno bila posvećena Svetom Dimitriju ili je bio Hram Svetog Spasa. Druga gotovuška crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Iznad sela, u blizini stare tvrđave Zidovce, stoje tragovi neke stare crkve.

Izvor: Wikipedia

Meštanin sela naglasio je da će ostati ovde do "zadnje kapi krvi"

- 23 godine je kako imamo pritisak na svojim opštinama. Nemamo kud! Ovde smo se rodili, ovde su mi sahranjeni otac, deda, baba, pradeda, čukun deda, ovde planiramo da ostanemo do poslednjeg! - rekao je Stanković.

Selo Gotovuša, Dedovina, Štrpce, Kosovo i Metohija
foto: Kurir tv

Složni Gotovušani puno toga su uradili na obnovi svog sela i domova.

- Uz pomoć dobrih ljudi obnovili smo i sagradili šest metara visok krst! Mi smo ga osvetlli da može noću da svetli i on je simbol opstanka našeg naroda i naše Sirinićke Župe! - rekao je Bojan Radić, meštanin sela.

Selo Gotovuša, Dedovina, Štrpce, Kosovo i Metohija
foto: Kurir tv

- Crkva svetog Nikole, je tu da nas okupi, prvenstveno oko naših svetinja i našeg pravoslavlja, nažalost nekad i oko nekih tužnih događaja, ali više oko venčanja, rođenja i veselja - rekao je Milan Đorđević.

01:32

SELO GOTOVUŠA - SIMBOL OPSTANKA SRBA NA KIM!

Srpska vojska je oslobodila Gotovušu iz turskog ropstva 13. oktobra, 1912. godine. Pobedu srpske vojske i oslobođenje su oglasila crkvena zvona na gotovuškim crkvama, pozivajući narod na okupljanje i propovedi. Srpskoj vojsci su priređeni svečani doček i slavlje koje je trajalo nekoliko dana. Petovekovni turski jaram je zbačen i najveći san je bio ostvaren: Kosovo i Metohija se ponovo našlo u sastavu Srbije!

Izvor: portal srbijapodlupom.com

Na crkvi Svetog Nikole i crkvi Svetog Spasa u selu Gotovuša puno toga je urađeno i restaurirano.

Preneo novinar Darko Mirković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track