KURTI POKUŠAVA DA IZAZOVE NOVU KRIZU, SAMO DA BI IZBEGAO OBAVEZE: Kancelarija za KiM se oglasila posle hapšenja Srbina
Foto: Kosovo online printscreen

reakcija

KURTI POKUŠAVA DA IZAZOVE NOVU KRIZU, SAMO DA BI IZBEGAO OBAVEZE: Kancelarija za KiM se oglasila posle hapšenja Srbina

SRBI NA KIM -

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je večeras da se nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima Кosovske policije, koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na severu Кosova, zapravo pokazuje prava namera Aljbina Кurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize.

"Кurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Кosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navode i da Kurti nije slučajno izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe.

"Kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na severu КiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vreme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve 'borbe protiv korupcije'", ukazuje se u saopštenju.

Ističe se i da Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa.

"Sada je svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da ništa kod Кurtija ne može biti ‘normalno’, pa ni normalizacija odnosa", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track