PRIŠTINA OPTUŽILA SRBINA: U odsustvu podigli optužnicu za navodo nasilje tokom rata
Foto: Shutterstock

prvi put

PRIŠTINA OPTUŽILA SRBINA: U odsustvu podigli optužnicu za navodo nasilje tokom rata

SRBI NA KIM -

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini odsustvu protiv D.R, zbog nasilja tokom rata na Kosovu, prenosi Koha.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, optužnica podignuta Osnovnom sudu u Prištini je prva optužnica u odsustvu.

"Specijalno tužilaštvo saopštava da je okrivljeni D.R. kao vojni rezervista Srbije, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na civilno albansko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova, znajući za postojanje takvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršilo je seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je zadobila telesne povrede kao i teške trajne psihičke traume", navodi se u saopštenju.

Okrivljeni D.R. je, dodaje se u saopštenju, izvršio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz člana 142. Krivičnog zakona Jugoslavije, trenutno inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7. Krivičnog zakona Kosova.

Takođe, Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su "iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađe".

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja