PESMOM PROTIV NEPRAVDE: Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i protestuju pesmom i kolom (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

NAPETO U 4 OPŠTINE NA SEVERU KOSMETA

PESMOM PROTIV NEPRAVDE: Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i protestuju pesmom i kolom (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Srbi u Leposaviću doneli su ozvučenje ispred zgrade opštine i pesmom protestuju protiv pokušaja novoizabranog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija da uz pomoć pripadnika Kosovske policije zauzme i uzurpira ovaj objekat.

Na ozvučenju, osim rodoljubivih pesama poput "Veseli se, srpski rode", pušteno je i "Užičko kolo", a prisutni su i zaigrali.

Leposavić, Kfor, Kosovo, blokada opštine Zvečan, kolo, protest Srba, Užičko kolo
foto: Printscreen Youtube/ Kosovo Online

Ispred zgrade opštine Leposavić od jutros su prisutne jake snage Kfora, kao i brojni pripadnici specijalne kosovske policije, a razvučena je i bodljikava žica oko zgrade opštine, podseća Kosovo online.

Hetemi je na nelegalnim izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, izabran za gradonačelnika Leposavića sa 100 osvojenih glasova.

00:33

Srbi u Leposaviću pevaju patriotske pesme

Škole na severu Kosova danas ne rade, a američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer pozvao je gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice na sastanak kako bi se situacija smirila.

Međutim, gradonačelnik Leposavića i Severne Mitrovice nisu prisustvovali tom sastanku.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja