PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI LITURGIJU U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Mnoge studentske praznike proveo je u toj drevnoj svetinji
Foto: Twitter Printscreen

gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji

PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI LITURGIJU U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Mnoge studentske praznike proveo je u toj drevnoj svetinji

SRBI NA KIM -

Patrijarh srpski Porfirije danas služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji u koju je stigao prethodno veče.

Kako na Tviteru navode iz manastira Visoki Dečani, patrijarh će nakon liturgije, razgovarati sa stipendistima fondova "Privrednik" i "Sava Igumanov".

"Njegova Svetost gaji posebnu ljubav prema Pećkoj patrijaršiji ne samo zato što je to stavropigiski manastir srpskih patrijarha, već i zato što je mnoge svoje studentske praznike proveo u toj drevnoj svetinji", navode iz Visokih Dečana, prenoseći saopštenje SPC.

Podsećaju i na reči patrijarha Porfirija o Pećkoj patrijaršiji.

"U Peći sam mnogo ređe držao knjigu u rukama, jer sam i svesno i intuitivno osećao da se nalazim na mestu gde se stvarala istorija naše crkve i naroda, gde su srpski arhiepiskopi i patrijarsi sedeli na mermernom tronu Svetog Save i predsedavao saborima. Tako sam nedavno, kada sam boravio u ovom patrijaršijskom stavropigikom manastiru, dugo stajao ispred moštiju prvog patrijarha srpskog Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je doneo u buri prilika u kojima je živeo“, ističe se u saopštenju.

U pratnji patrijarha su episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i Visokopreosvećeni arhimandrit Danilo direktor Patrijaršijske uprave, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Svetosavske bogoslovije u Beogradu, navodi SPC.

U Dečanima sa Sajber Savom...

Patrijarh je juče u manastiru Gračanica služio liturgiju i parastos, i tom prilikom poručio da je Kosovo dom i nebo, zahvalivši Srbima na upornosti i čuvanju pravoslavnih svetinja.

Kurir.rs/Kosovo online/Twiter/Manastir Visoki Dečani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track