IZBIO POŽAR U SRPSKOJ KUĆI U OKOLINI PEĆI: Kancelarija za KiM: Postoje sumnje da je vatra podmetnuta!
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

saopštenje

IZBIO POŽAR U SRPSKOJ KUĆI U OKOLINI PEĆI: Kancelarija za KiM: Postoje sumnje da je vatra podmetnuta!

SRBI NA KIM -

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navela je da su meštani povratničkog sela Belo Polje kod Peći uznemireni, nakon što je u kući povratničke porodice Pavlović izbio požar, jer, kako ističu, postoje osnovane sumnje da je požar podmetnut, prenosi Kosovo Online.

- Meštani ove povratničke sredine uznemireni su ovim incidentom, jer postoje osnovane sumnje da je požar na kući podmetnut, budući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena, a da se porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu - navode iz Kancelarije.

Kako su dodali, na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili su stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni da ostanu i opstanu na svom ognjištu.

Vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će da se sanira šteta na objektu.

- Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora - dodaje se u saopštenju.

Iz Kancearije za KiM zahtevaju od međunarodne zajednice na pojača prisustvo u većinski srpskim sredinama.

- I ovim povodom, zahtevamo od međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, jer u ovome trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu. O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kurir.rs/Kosovo Online/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track