NIKOLJDAN U ŠTRPCU: U Crkvi Svetog Nikole u prisustvu velikog broja vernika obeležena hramovna slava (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

Nikoljdan

NIKOLJDAN U ŠTRPCU: U Crkvi Svetog Nikole u prisustvu velikog broja vernika obeležena hramovna slava (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Liturgiju je služio paroh sirinićki Miloš Vukić, koji je u besedi podsetio na dela i zasluge Svetog Nikole, a vernicima koji slave čestitao krsnu slavu.

“Sveti Nikola je živeo u trećem veku i kao najistaknutiji od episkopa svoje vrste bio je čak predstavnik svoga naroda na prvom Vaseljenskom saboru 325. godine kada se naša crkva borila protiv takozvane Arijeve jeresi, odnosno sveštenika iz Egipta koji je svoju jeres širio me]u narodom tako što je govorio da Isus Hrist nije rođen nego stvoren, gde je crkva u svojih prvih šest članova na prvom Vaseljenskom saboru osudila tu jeres.

Nikoljdan, Štrpce, Sveti Nikola, slava, krsna slava
foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

Još za vreme svog života dok je bio arhiepiskop narod ga je smatrao živim svetiteljem. Mornari su ga smatrali zaštitnikom. U jednom od žitija svetog Nikole kaže se da su mornare koji su plovili zadesila velika bura i brod je počeo da im tone. Odjednom se pojavio Sveti Nikola i bura je prestala. Kada su stigli u luku ugledali su Svetog Nikolu koji ih je tu čekao”, kazao je Vukić

Sveštenik je čestitao slavu svima koji slave, ali i svima koji će ići na slavu i podsetio na izreku da Svetog Nikolu slavi ceo srpski rod, da više od polovina slavi, a ostali idu na slavu.

“Neka je bogom blagoslovena služba, da nas bog zaštiti i sačuva u ovim vremenima teškog i velikog iskušenja kako za naš narod tako i širom sveta za našu pravoslavnu veru”, kazao je sveštenik Vukić.

Sveti Nikola je najčešća slava u ovoj opštini. Ovog sveca kao krsnu slavu proslavlja i porodica Stojana Sibinovića, koji ističe da sa radošću u srcu proslavlja slavu i dočekuje goste.

Nikoljdan, Štrpce, Sveti Nikola, slava, krsna slava
foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

“Sa radošću u srcu došli smo na svetu liturgiju povodom naše krsne slave Svetog Nikole. Ovo je moja krsna slava i slava sigurno polovine ljudi u Sirinićkoj župi. Danas sa radošću u srcu čekamo goste da nam dođu, da proslavimo slavu, da nas bog čuva i da nam da radost u duši”, kazao je Sibinović.

Liturgiji je prisustvovala i Milena Nedeljković.

“Prisustvovala sam liturgiji, bio je veliki broj vernika. Danas slavimo slavu, želim da svojoj braći u Hristu čestitam Svetog Nikolu. Jedni će ići u goste, a drugi će da nas dočekuju. Ovo je veliki praznik i treba da se posvetimo prazniku”, kazala je Nedeljković.

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

Proslava Svetog Nikole pada u vreme božićnog posta, pa je i slavska trpeza obavezno posna.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

00:26

Slike Čačka na Nikoljdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track