SVETI NIKOLA OBELEŽEN U PRIŠTINI: Ne mogu da zaboravim kada smo ovde slavili Božić i slave, bilo je puno naroda i bilo je prelepo
Foto: Kosovo online Youtube Printsceen

proslavljena slava hrama

SVETI NIKOLA OBELEŽEN U PRIŠTINI: Ne mogu da zaboravim kada smo ovde slavili Božić i slave, bilo je puno naroda i bilo je prelepo

SRBI NA KIM -

U crkvi Svetog Nikole u Prištini danas je proslavljena slava ovog hrama. Liturgiji su u znatno manjem broju nego prethodnih godina prisustvovali vernici raseljeni iz ovog grada, kao i oni koji žive u okolnim mestima.

Prazničnu liturgiju služio je sveštenik Staniša Arsić, koji je u besedi izarazi žaljenje što u Prištini koja je nekada brojala više od 47.000 Srba, danas nema ni 47 osoba sabranih u hramu.

slava, Sveti Nikola, Nikoljdan
foto: Kosovo online Youtube Printsceen

"Sramota je za sve nas, a većina naših ljudi živi u okolnim mestima oko Prištine. Nisu svi otišli u centralnu Srbiju. Na stotine ih ima oko Prištine. Kažite im, govorite im da obiđu svoje svetinje, neka dođu u crkvu u koju su se krstili, venčali, svoju decu krstili. Ne dolaze radi sveštenika, već radi sebe u ovaj sveti hram", poručio je sveštenik Arsić.

Nemanja Jovanović, koji je rođen u Prištini, došao je ove godine da se pomoli Svetom Nikoli za zdravlje, ističući da ne smemo da zaboravimo ko smo i šta smo.

slava, Sveti Nikola, Nikoljdan
foto: Kosovo online Youtube Printsceen

"Ne mogu da zaboravim kada smo ovde slavili Božić i slave. Bilo je puno naroda i bilo je prelepo. To su neke slike koje će mi uvek ostati u sećanju. Ne zaboravimo ko smo i šta smo jer nas je crkva održala i u turskom periodu, i 1999. godine, održava nas i sada. Ne zaboravimo ko smo i šta smo", kazao je Jovanović.

Ovogodišnju trpezu i slavski kolač pripremila je Jelena Đorđević iz Gračanice.

"Moja želja danas iz Prištine je da se Sveti Nikola i svi naši sveci proslavljalju u zdravlju i veselju. Nažalost, danas nas nije bilo puno na liturgiji, pa bih poručila svim vernicima kad god imaju priliku da posete hramove i budu na službi", navela je Đorđević.

Sledeće godine kolačar će biti Stefan Jovanović.

Liturgiji su jutros prisustvovali i predstvnici lokalnih samouprava.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja