OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ORAHOVCU: Po ko zna koji put meštani nailaze na polomljene krstove!
Foto: RINA

VANDALIZAM NA KOSOVU I METOHIJI

OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ORAHOVCU: Po ko zna koji put meštani nailaze na polomljene krstove!

SRBI NA KIM -

Na lokalnom, pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova, saznaje Kosovo Online.

Skrnavljenje pravoslavnih obeležja na groblju otkrili su meštani Orahovca koji su juče, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje.

Jedan od njih koji je i pozvao policiju kaže da je zatekao najmanje pet polomljenih krstova među kojima i svog najbližeg srodnika.

- Neki od meštana izašli su na groblje po tradiciji uoči slave Sv. Nikole i zatekli polomljene krstove. Ti krstovi nisu lomljeni prvi put već više puta ali su ih članovi porodica popravljali i ponovo postavljali u nadi da ih više neće lomiti, ali na žalost lomljenje se ponavlja što iznova uznemirava ne samo porodice nego i sve Srbe u Orahovcu - rekla nam je meštanka ovog mesta.

Tzv. Kosovska policija je izvestila da je ovaj slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu.

Zbog ovog slučaja danas su u Orahovcu bili i italijanski pripadnici KFOR.

Poslednji slučaj skrnavljenja pravoslavnih obeležja na srpskom groblju u Orahovcu zabeležen je 28. avgusta.

Na Srpskom groblju u Orahovcu Srbi se iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivali od 1998. do 2014. već je to činjeno u crkvenom dvorištu.

Kad je ponestalo mesta opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju iako su na njemu gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.

Kurir.rs/Kosovo Online/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track