SRBI NA KOSMETU PORANILI NA BADNJI DAN: Badnjakom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak (VIDEO)
Foto: Kosovo online printscreen

Građani Severne Mitrovice i Zvečana u tradicionalnoj seči badnjaka

SRBI NA KOSMETU PORANILI NA BADNJI DAN: Badnjakom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Građani Severne Mitrovice i Zvečana rano jutros su tradicionalno krenuli u seču badnjaka. Želje su pre svega bile da bude zdravlja, sreće i da život na severu Kosova bude miran i bezbedan.

Tokom dana vernici će polagati badnjak u crkvama i manastirima. Badnjakom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna, obavezno je i unošenje slame i na taj način se prinose žrtve Hristu koji je rođen na slami.

Seča badnjaka na centralnom Kosovu uz poruke mira, zdravlja, ljubavi i sloge

Tradicionalno, kao i godinama unazad, meštani centralnog Kosova ranom zorom po Badnje drvo dolaze u šumarcima nedaleko od Gračanice. Tradicionalno, sa srpskom trobojkom, muzikom, ponekom petardom i vinom, uz dobro raspoloženje meštani Gračanice i okolnih sela dođu po Badnjak, koji zatim domaćini odnosu svojim kućama.

Običaj je, da se drvo prelije vinom, domaćin okrene na istok, prekrsti se i uz molitvu preseče badnjak iz tri puta. Meštani centralnog Kosova danas šalju poruke mira, ljubavi i sloge.

Milan Rašić iz Lepine je sa prijateljima došao po badnjak pre zore.

„Došli smo da obeležimo Badnje jutro, da posečemo badnjak i odnesemo našim domovima, da dočekamo Badnji dan i veče i proslavimo Božić sa najmilijima na najbolji mogući način. Ja sam od svog oca naučio da se badnjak seče sa prvim izlaskom sunca, prekrstimo se, okrenemo se ka suncu, zalijemo badnjak vinom i potrudimo se da to bude iz tri puta“, rekao je Rašić.

Nemanja Arsić iz Radeva prvi put je došao po badnjak sa sinom.

„Kako nalažu stari običaji, da se badnjak preseče iz tri puta i prvo ono parče koje ispadne donosi se u dom i ostavlja za sreću, jer je sreća svima nama potrebna. Zdravlja, sreće i puno ljubavi“, rekao je Arsić.

Ljubomir Maksimović iz Gračanice ističe da se za badnjak bira cerovo drvo koje je, kako kaže, jedinstveno.

„Badnjak se seče trenutka kada badnjičari pođu u šumu. Badnjičar se okrene prema istoku, prekrsti se i kaže `srećno badnje jutro`, popije čašu vina i pomene svoju slavu. Badnjak se seče ka istoku, strani na kojoj izlazi sunce, prekrsti se i mora iz tru puta da se preseče“, rekao je Maksimović.

Bogić Đurović poželeo je svima zdravlje i mir. „Poslednjih 12-13 godina svakog jutra krećemo oko 7 sati ujutru u seču badnjaka, evo krenule su i mlađe generacije sa nama i puno nam je srce. Idemo u šumu sa sinom, sečemo badnjak, završimo te stare običaje, nakon toga idemo kući gde nas supruga dočeluje, a nakon toga u manastir na pričest“, rekao je Đurović.

Za one koji su iz nekog razloga bili sprečeni da sami odu po badnje drvo ulični prodavci su se potrudili da badnjak kupe po pristupačnim cenama. „Sada smo počeli, dobro je, nije loše. Badnjak košta 200 dinara, dva evra, evro, kako koje drvo. Kupuju građani, ja sam zadovoljan. Jutros smo sekli badnjake“, rekao je Aki Framić.

Na ulicama Gračanice i po lokalnim putevima pojačano je prisustvo Kosovske policije. U porti manastira Gračanica će se u 17 časova obaviti osvećenje i loženje badnjaka.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track