MAJKE SA DECOM ČEKAJU U REDOVIMA U SEVERNOJ MITROVICI Nema dinara za isplatu pomoći: Ugrožena su nam osnovna životna prava (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Kurir

MAJKE SA DECOM ČEKAJU U REDOVIMA U SEVERNOJ MITROVICI Nema dinara za isplatu pomoći: Ugrožena su nam osnovna životna prava (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Redovi ljudi različitih socijalnih i društvenih kategorija i danas ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, čekajući na isplatu dinara za namirenje osnovnih potreba i obaveza.

Ukazuju da su u problemima zbog odluke Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa, jer su u nekoliko poslednjih dana dobili uplate socijalne pomoći, dečijeg dodatka, plata iz centralne Srbije, ali da do novca ne mogu da dođu.

U filijalama Pošte i Poštanske štedionice na severu Kosova i Metohije građanima se na šalterima iz zaliha isplaćuje najviše do 10 hiljada dinara ili isti iznos u evrima. U srpskim sredinama južno od Ibra, dinara nema danima, što građane primorava da po novac idu u Kuršumliju, Vranje ili Bujanovac.

Prosvetnim radnicima juče su uplaćene zarade iz centralne Srbije, ali nisu mogli da ih podignu.

1 / 4 Foto: Kurir

Poručuju da je sve teže živeti. Iz Prištine su najavili 10 mera za prelazni period, ali ih još ne saopštavaju. Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi najavio je da neće da ode na sastanak sledeće nedelje u Briselu, a koji je zakazao Miroslav Lajčak, na temu regulisanja dinarskog platnog prometa.

Bisljimi tvrdi da pitanje dinara nije tema sastanaka u dijalogu Beograda i Prištine.

"Jedino primanje mi je socijalna pomoć"

Kako je navela jedna od majki koja je došla da podigne socijalnu pomoć, odlazak do Raške za nju nije rešenje.

"Ja sam samohrana majka. Jedino primanje mi je socijalna pomoć. Danima čekam kako bi sebi i deci obezbedila osnovne životne potrebe. Odlazak do Raške nije rešenje jer nam stvara dodatne troškove", kaže ona za Kosovo online.

Isto kažu i ostale majke, koje ističu da su im ugrožena osnovna životna prava, jer ne mogu da podignu dečje i roditeljske dodatke.

Kako navodi jedan od građana Severne Mitrovice, jedini izvor prihoda mu je socijalnu pomoć, koja mu je sada uskraćena.

"Mi u Rašku ne možemo da idemo zbog troškova. Nama socijalna pomoć mnogo znači, mi živimo od toga. Zamolio bih da ovo stane, jer ako ne možemo da dignemo socijalnu pomoć ne možemo da živimo", naveo je on.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

02:54

KORISTE SISTEM ANAKONDE NA KiM, KAKO BI ISPRAZNILI PROSTOR OD SRBA! Petronijević: Kurti ne radi ništa sam, zamazuju oči Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja